Lehner nominerad till Vezina Trophy

Av: Erik Avebäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Han följer i Henrik Lundqvists och Pelle Lindberghs fotspår.

Robin Lehner har nominerats till Vezina Trophy – priset för NHL:s bäste målvakt.

27-åringen konkurrerar med Andrei Vasilevskiy och Ben Bishop.

– För ett år sedan trodde jag aldrig att detta kunde hända, säger Lehner.

Två svenskar har tidigare tilldelats utmärkelsen: Henrik Lundqvist 2010–11 och Pelle Lindbergh 1984–85.

Nu kan Robin Lehner följa i samma fotspår.

Tillsammans med Andrei Vasilevskiy, Tampa Bay, och Ben Bishop, Dallas Stars, konkurrerar den svenske succémålvakten om det prestigefulla priset som årets målvakt i NHL.

Första nomineringen

Detta är första gången Lehner är finalist i Vezina Trophy och erkännandet kommer efter en säsong där han mäktat med en räddningsprocent på 93 procent.

– Jag är hedrad. För ett år sedan trodde jag aldrig att detta kunde hända. Många personer förtjänar beröm: mina lagkamrater och hela organisationen, säger 27-åringen till klubbens twitterkonto.

Förra våren sökte Lehner hjälp för missbruk och psykisk ohälsa genom att skriva in sig på en rehab-klinik i Arizona. Nu, ett år senare, har han genomgått en livsförändring och framgångarna på isen talar för sig själva.

”Har räddat mitt liv”

– Klubben hjälper mig på daglig basis och dömer mig inte. Det finns rätt hjälp för folk som inte ser ljuset i slutet på tunneln, med rätt personer omkring sig. Titta hur fansen har agerat: de har hjälpt mig på min resa och räddat mitt liv, säger han.

Klubbens headcoach, Barry Trotz, har varit en av stöttepelarna. Han hanser att Lehner har haft ett fantastiskt år.

– Att han har fått sitt liv i balans har resulterat i framgångar på isen. Han vet att jag och hela klubben står bakom honom, säger Trotz.

New York Islanders fullbordade nyligen en ”sweep” av ex-mästarna Pittsburgh Penguins i Stanley Cup.

Robin Lehner spelade tre säsonger med Buffalo Sabres och fem säsonger med Ottawa Senators innan han skrev på för Islanders 2018.

Publicerad:

LÄS VIDARE