Klart: Då startar hockeyallsvenskan

Av: Erik Karlsson, Gustaf Ränkeskog

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

Premiärdatumet är spikat.

Hockeyallsvenskan startar den 2 oktober.

– Men vi behöver ett positivt besked om publik eller ekonomsikt stöd, annars har vi enorma svårigheter att genomföra säsongen, säger ligans vd Stephan Guiance till Sportbladet.

Sedan tidigare hade den hockeyallsvenska ligan slagit fast att dra i gång serien tidigast den 1 oktober på grund av coronapandemin.

På torsdagseftermiddagen kom beslutet:

Idag kan Hockeyallsvenskan och samtliga klubbar meddela att Sveriges mest underhållande liga är tillbaka 2 oktober!”, skriver de.

Serien var tänkt att starta den 11 september, men i slutet av juni slog ligan fast att de inte kommer spela utan publik.

”Det finns en risk...”

”Att spela hockey inför tomma läktare är som att dansa utan musik”, skrev ligan på sin sajt.

Nu sätts ett datum trots allt – även om publikfrågan inte på långa vägar är löst.

– Får våra spelare och sponsorer behöver vi kommunicera ett datum och att det blir 2 oktober beror mycket på att vi har en bakre parentes i den 30 april. Då upphör alla kontrakt och 1 maj börjar en ny säsong. Vi måste hinna spela färdigt innan dess, säger Stephan Guiance.

”Tror vi är redo”

Han hoppas det kan bli aktuellt med publik redan till premiären.

– Det handlar i genomsnitt för en hockeyallsvensk förening att hantera ett par tusen åskådare. Vi har tagit fram protokoll till Folkhälsomyndigheten och för svensk ishockey hur vi skulle kunna hantera publik. Allt från sektionering, hur vi säljer biljetter, handspristationer och förbud för bortasupportrar. Skulle myndigheterna tillåta, säg 50 procent av normal publik, tror jag att vi är redo.

Hur orolig är du för Hockeyallsvenskan som liga inför säsongen?

– Det är klart som sjutton att det upptar alla mina vakna timmar hur vi ska hantera den här situationen samtidigt känner jag ett sug efter produkten och ligan.

Kan det bli aktuellt med färdigställda sportsliga alternativplaner om det inte skulle gå att spela som tänkt?

– Vi har ett antal scenarier framför oss, men att gå ut med dem nu vore att gå händelserna i förväg. Alla är på tå och vi följer det här dag för dag och är beredda att laga efter läge, säger Stephan Guiance.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN