Lias Andersson matchhjälte för HV71

Senast han nätade i HV-tröjan var i SM-finalserien mot Brynäs våren 2017.

Nu har Lias Andersson, 21, fått Kinnarps arena att jubla igen – två gånger om dessutom – när han blev stor matchhjälte i 3–2-segern hemma mot Malmö.

Hans andra mål, på straff, var dessutom en riktig delikatess.

För knappt en månad sedan blev det klart att Lias Andersson, efter en strulig höst på andra sidan Atlanten i New York Rangers organisation, skulle återvända på lån till SHL och HV71.

Det har dock varit en knapp månad utan mål för stjärnan – som till synes haft en tuff startsträcka efter en längre tids frånvaro från matchis.

Hemma mot Malmö under lördagen var det dock dags för det efterlängtade målet.

10.34 in i andra så hittade Andersson rätt – och det syntes på firandet att det var en efterlängtad fullträff.

Men han var inte klar med sitt dagsverke där.

Efter att Johan Olofsson kvitterat tidigt i tredjeperioden så skulle Lias Andersson skrinna sig till ett friläge, där han fick en slashing (faktiskt från Malmömålskytten Olofsson).

Och efterföljande straff förvaltade han på bästa, och kanske även retfullaste, sätt när han oerhört kyligt placerade in 2–1-pucken mellan benen på Oscar Alsenfelt.

”Får komma på något nytt”

En vacker straffvariant som Andersson slipat på.

– Jag har gjort den en del på träning, kul att jag gick chansen att göra den på match. Men nu har ju alla sett den så får komma på något nytt, säger 21-åringen, som senare i perioden även var nära att sätta ett tredje mål, till C More.

Även om det inte blev ett tredje mål för honom (däremot ett tredje HV-mål genom en annan Andersson, nämligen Joakim) så verkade i alla fall samarbetet med kedjekamraten Christoffer Törngren, som stod för assist till både Lias och Joakim, fungera utmärkt.

Ett samarbete som fick HV-fansen att minnas den gamla ”bumbibjörnskedjan” från 2017, när Lias Andersson laborerade tillsammans med Filip Sandberg och Mattias Tedenby.

– Han är en liten bumbibjörn han också, han är ju samma size, säger Andersson om Törngren.

Missade öppet mål

Andersson-islossning till trots skulle det dock bli spännande.

Fredrik Händemark reducerade på nytt, till 3–2, med drygt en och en halv minut kvar av matchen. Och i tillställningens absolut sista, självande sekunder skulle Mattias Myttynen missa öppet mål när kvitteringschansen dök upp ur intet efter en tekning.

Till slut blev det ändå tre tunga HV71-pinnar i jakten på att nå topp-sex i SHL-tabellen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!