Svenska kampen: ”Det är bara kul”

Foto: TT
Rakell och Forsberg
HOCKEY

NEW YORK. Rickard Rakell tänker tydligen inte överlåta tronen som svensk skyttekung i NHL till Filip Forsberg hur som helst.

”The Rocket” pangade in två mål när Anaheim sänkte Toronto i natt– och kom därmed ikapp den glödhete Nashville-stjärnan i toppen av blågula målligan igen.

– Jag kände att det hänt för lite på isen på slutet så jag tog därför en titt på vad det var som fungerade tidigare och det gick ju bra, säger han till Sportbladet efter 5-2-segern.

Större delen av hösten och vintern har Rickard Rakell varit tämligen ohotad etta i svenska målligan.

Men förförra veckan fick ju Filip Forsberg sitt fantastiska ryck, gjorde tio mål på fem matcher och både kom ikapp och gick om.

Avgjort, kändes det nästan som.

Fast inte riktigt.

När Anaheim i natt tog emot Toronto var ”The Rocket” åter på tå framför motståndarkassen, stänkte in två typiska mål och kom hämtade in ”Flippers” försprång igen.

– Jag  kände att det hänt för lite på isen på slutet och var inte alls särskilt nöjd. Så jag tog en titt på vad det var som fungerade tidigare och det gick ju bra, säger han när vi når honom efter slutsignalen.

Han fortsätter:

– Det handlar om att försöka hitta positioner, om att vända och vrida på ett visst sätt och se till att det blir...give and go.

En kamp mot Forsberg

Det låter dock som att han räknar med att kampen mot Forsberg blir tuff.

Hela vägen.

– Ja, när han får feeling kan han göra precis hur många mål som helst. Men jag tycker bara det är kul att se att han kommit igång 

Betydligt viktigare tycker Rickard förstås det är att Ducks med segrar som den mot Leafs håller de jagande lagen under strecket stången.

– Ja, vi är ju medvetna om att det är många som jagar oss och vi vill skapa större avstånd neråt. Vi är inte nöjda bara för att vi vinner en sån här match, ambitionen är att få till en liten svit, konstaterar han.

Jakob Silfverberg gjorde också mål och Hampus Lindholm bidrog med en assist. En sådan fick William Nylander in i protokollet också, för Toronto.

▪▪▪

Just som Tampa hade fått kontakt med lagen ovanför strecket i östra tabellen kom klättringen uppåt abrupt av sig.

De var snäppet för svagt i nattens bortamatch mot Pittsburgh och förlorade med 5-2.

– Men de är fortfarande med i racet och jag tror de kan klara det, tröstar Penguins-kaptenen Sidney Crosby.

Noterbart i övrigt är att Mark Streit, backveteranen som i onsdags trejdades från Philadelphia till Tampa och sedan direkt vidare till västra Pennsylvania, gjorde mål i sin debut för Penguins – och att Victor Hedman stod för sin 42:a assist för säsongen.

▪▪▪

Det hjälpte inte att Carolina-coachen Bill Peters sågade Eddie Läck, satte honom på bänken och lät Cam Ward stå mot Arizona i natt.

Hans lag var lika blekt i alla fall och fick stryk med 4-2.

▪▪▪

New York Islanders såg ut att vara på väg mot en skräll mot Chicago – och därmed ett litet ryck i playoff-racet i öst.

Men när bara en minut och 14 sekunder återstod såg  Artemi Panarin till att att kvittera gästernas 1-0-ledning och sedan vann Hawks på straffar.

– Jag är ändå extatisk över hur bra vi spelade, säger Islanders-coachen Doug Weight till nhl.com.

▪▪▪

För St. Louis, nu under slutspelsstrecket i väst, fortsätter det gå riktigt tungt.

De blev nollade borta mot Winnipeg i natt.

– Det här borde vara en rejäl örfil för oss. Det verkar som att några av våra killar tror att det här kommer vända av sig själv. Vi måste visa den desperation vår situation kräver, säger coachen Mike Yeo till nhl.com

Se fler höjdpunkter på och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på

ARTIKELN HANDLAR OM