SHL Svenska hockeyligan

Succén i SHL gör Öberg het inför NHL-draften

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

ÖREBRO. Linus Öberg har gjort fem mål på fyra matcher.

Succén gör 21-åringen het inför NHL-draften tisdag natt.

– Nu har jag gjort allt jag kunnat för egen del i alla fall, säger Örebro-spelaren.

Linus Öberg har blivit en oväntad skarpskytt i SHL.

Forwarden från Vänersborg har tidigare mest varit känd för sitt fysiska spel.

I torsdags gjorde han hattrick borta mot Leksand, och ett nytt mål hemma mot Linköping på lördagskvällen innebär mål tre matcher i rad.

Totalt fem mål innebär också delad skytteligaledning med lagkamraten Borna Rendulic och Skellefteås Jesper Frödén.

Mycket talar nu för att han kommer att bli vald i NHL-draften natten mot onsdag svensk tid.

– Det är klart att jag har koll på att det är NHL-draft och har tänkt på det. Jag är överårig och det är sista året för mig så då är det lite svårare, nu har jag i alla fall gjort mitt bästa och visat mig. Om jag inte blir vald så är det inte hela världen, det finns fler vägar att gå, säger Linus Öberg.

Varit och kollat

NHL är i alla fall en stor dröm för dig?

– Det är det absolut, det är det ingen tvekan om. Det är som sagt sista chansen för mig att bli draftad, det blir det största jag har varit med om i så fall. Vi får se vad klubbarna kan se i mig nu när jag är ett år äldre.

Har du hört något från någon NHL-klubb?

– Jag har personligen inte pratat med någon, det är min agent som sköter de kontakterna och jag har inte riktigt koll vilka som har mest intresserade. Det finns säkert intresse, jag vet ju att NHL-klubbar har varit och kollat på mig under förra säsongen efter JVM.

Linus Öberg.

Har du någon personlig favoritklubb i NHL?

– När jag var liten så var det Detroit Red Wings med Henrik Zetterberg och alla andra svenskarna. Nu på senare år har det blivit mer så att jag följer olika spelare och kollar in vad de gör på isen.

Slog rekord

Högerskjutande Linus Öberg med nummer 21 på ryggen kom som 16-åring från Trollhättan till Örebro, säsongen 2018/2019 blev det två matcher i SHL och förra säsongen blev han mer eller mindre ordinarie trots att det inte ingick i lagledningens plan från början. Det blev fyra mål och fyra assist på 37 matcher.

Under försäsongen skapade Linus Öberg också uppmärksamhet med klubbrekordet och det troliga SHL-rekordet genom tiderna på coopertestet, han sprang 3000 meter på tiden 9.40.

– Jag var en målskytt som pojklagsspelare, men det försvann när jag kom till Örebros juniorverksamhet. Jag tycker att jag började hitta tillbaka till det redan under förra året när det blev några mål, säger Linus Öberg.

Älskar att skjuta

På vilket sätt har du utvecklat avsluten och skotten tycker du?

– Jag tycker inte att jag har kunnat använda skottet som jag velat tidigare, nu tycker jag att jag har hittat ett sätt att göra det. Jag har hittat ett lugn som jag har jobbat mycket med, för jag vet att jag kan skjuta om jag är lugn och kylig i avslutet. Jag håller ner axlarna lite och blir inte så stressad, det är framförallt det jag försökt jobba med. Det är kul att det har gett resultat, det är alltid roligt att göra mål och jag hoppas att det håller i sig.

Hur mycket har du tränat på skottet?

– Det har jag ju hållit på sedan jag var liten, jag har alltid älskat att slipa och träna på skottet. Jag har ju alltid älskat att stå på skottrampen och nöta i timmar, jag har skjutit några puckar i mitt liv om man säger så. Jag har ju fortsatt att skjuta både innan och efter träningarna varje dag i Örebro, jag försöker hitta de ställena jag vill skjuta på så när jag hamnar i de lägena på match vet hur jag ska göra.

Örebro har fått en succéstart på årets SHL med serieledning och fyra trepoängare på fyra matcher.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

Rankning: SHL:s 15 hetaste talanger

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Örebro HK

Ishockey