Hockey-VM 2021

”En sensation att vi misslyckas”

Av: 

Fredrik Andersson

HOCKEY

Ett misslyckande.

Så summerar flera profiler Tre Kronors VM-uttåg.

– Vi ska vara topp åtta i världen, säger Bengt-Åke Gustafsson till Sportbladet.

Förlusten mot Ryssland innebar att Tre Kronor missar kvartsfinal i ett hockey-VM för första gången på 36 år. Senast det hände var i Prag 1985 – och sedan det nuvarande VM-formatet infördes 1992 har Sverige alltid tagit sig vidare från gruppen.

Men inte den här gången.

– En mardrömsstart, de är inte alls med de två första matcherna, det är det som sätter prägeln på hela turneringen, sedan tycker jag vi har blivit bättre och bättre, säger Bengt-Åke Gustafsson och fortsätter:

– Fiasko vet jag inte, men det är inte bra, det är väldigt oväntat. Det är en sensation att vi misslyckas om man säger så, det tror jag att alla känner. Vi ska vara topp åtta i världen. Det känns lite konstigt, helt klart.

”Finns inget fysiskt spel i Sverige”

Tommy Söderström:

– Det är små marginaler i hockey och den här gången gick det inte. Det är inte bra att Sverige inte går till slutspel, de ska vara bland de åtta bästa nationerna, allt annat är inte bra.

Charle ”Challe” Berglund är enig med duon ovan.

– Det är ett misslyckande, sedan håller jag inte med de som säger att backsidan är för dålig, för man har inte släppt in så många mål, det är snarare den offensiva styrkan som inte fungerar. Man var mycket i brygga efter de två första matcherna och då blir det problem direkt. Då blir det stress och då kommer det in en mental faktor, det är ingen tvekan om det.

– Och sedan finns det ett annat stort problem tycker jag – och då får man bortse från de svenska NHL-spelarna. I Sverige finns det inget fysiskt spel längre. Om du tittar på den där ryssen som bröt in i dag och blev inknuffad i Reideborn, det kunde blivit tio matcher i Sverige. Det här är ingen kritik mot de svenska domarna, utan en kritik mot de som sätter ribban och reglerna för de svenska domarna. Det gestaltas också i internationell hockey. Det är ett jättestort problem för svensk hockey att det inte finns en fysisk hockey i Sverige, för när du kommer ut internationellt så blir vi överkörda, vi klarar inte av att vinna närkamperna. Det krävs en uppryckning.

”Anders Larsson syns knappt”

Berglund fortsätter:

– Om man ska sätta en fiaskostämpel på det får man sätta en fiaskostämpel på svensk hockey, med tanke på att det inte finns fysiska inslag längre.

– Sedan skulle det vara kul att se en förbundsordförande som klev fram lite bättre också.

Utveckla.

– Jag vet att han heter Anders Larsson, men han syns knappt och hörs knappt. Hur många har sett honom kliva fram ordentligt, när det har handlat om bråket med Feltenmark och allt runt omkring där. Han (Larsson) måste synas och höras, han är ansiktet utåt för svensk hockey, det är han inte just nu.

Sportbladet har sökt Anders Larsson som avböjt att lämna en kommentar i frågan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Wikegårds sågning av Tre Kronor

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hockey-VM 2021

Tre Kronor

Ishockey-VM

Ishockey