OS-plan på gång efter fiaskot i VM

Sortin ur hockey-VM svider rejält. 

Men Johan Garpenlöv har redan hunnit sätta en grovplanering för OS-turneringen i februari där alla NHL-spelare är tillgängliga. 

– Det finns många saker man kan ta med sig härifrån till OS, säger Tre Kronors förbundskapten. 

Från ett stjärnfritt VM till ett OS där Sverige – och övriga nationer – kommer att ha tillgång till alla de bästa spelarna i NHL. 

I Peking är tanken att svensk hockey, Tre Kronor och Johan Garpenlöv ska få sin revansch. 

Dagen efter den tunga förlusten mot Ryssland, som betydde att Tre Kronor missar kvartsfinalen för första gången någonsin, var Garpenlöv fortsatt väldigt besviken. 

– Jag är ytterst ansvarig och har ett jättestort ansvar i det här. Samtidigt gör vi det tillsammans. Jag har min del i det här. Spelarna sin del. Alla runtomkring laget har sin del. Alla måste prestera på topp om vi ska gå vidare och försöka spela om medaljerna. Alla måste gå till sig själva, titta sig själv i spegeln och fundera på om man har gjort rätt för sig. 

Hur ser du på din egen prestation?

– När man förlorar som vi har gjort finns det saker vi kunde ha gjort annorlunda. Vi ska sätta oss ner och se vad vi kunde ha gjort annorlunda, då vi också har information från spelarna vad de tycker och tänker. Men jag har följt den linje som jag har jobbat med tidigare, gjort precis som vi gjort tidigare, inte förändrat något när vi har förlorat. Man kan inte säga att man får godkänt när man inte går vidare, men jag har gjort det vi gjort tidigare. 

VM i Riga var Garpenlövs första internationella mästerskap som huvudansvarig. Hans andra är tänkt att bli OS i Peking som avgörs 4–20 februari nästa år.

Minimala förberedelser ställer till det

På sina håll har röster höjts för att Garpenlöv borde bytas ut till OS: 

– Alla får tycka och tänka vad de vill, jag har inga åsikter om det. Jag vet vad jag gjort här och vet vad jag kan. Jag kör vidare tills någon säger något annat, den frågan ligger inte på mitt bord. Den frågan bestämmer någon annan. 

Signalerna från Ishockeyförbundet talar dock för att Garpenlöv får fortsatt förtroende att köra vidare.

Och då väntar utmaningen att få ihop OS-truppen på ett bättre sätt direkt från start.

– Först måste vi utvärdera och gå vidare från det här. Men vi vet att det går fort under hösten, att det inte finns så mycket tid. Vi har satt en lätt grovplanering när vi ska åka över och när vi ska samla truppen och så vidare. Det är också ett samarbete med SOK, så det pågår vid sidan om och kommer accelerera nu under sommaren. 

Inför VM kom det in nio nya spelare bara dagar före premiären. Till OS flygs det in ett helt lag med ännu kortare förberedelser. 

Garpenlöv tycker han kan ta med sig en del från den tröga starten i VM där det tog tid innan gruppkemin infann sig. 

– Rollerna blir viktiga i OS. Gärna hitta formationer tidigt som man vet funkar, kanske killar som spelat med varandra tidigare. Sedan handlar det mycket om hur de spelar vid det tillfället. Det finns många saker man kan ta med sig. Nu var det en speciell situation med coronan, att vi inte fick umgås utanför våra rum i början. På OS tror jag man får träffas vid sidan om träningarna, då är det lite mer att jobba med.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!