”Hade hellre suttit flera år i fängelse”

avMartin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

I kväll är André Deveaux tillbaka på svensk is.

Och överfallet på Per Helmersson förklarar han med en hjärnskada.

– Jag hade hellre blivit bortförd i handbojor och suttit i fängelse än att behöva genomleva den där hjärnskakningen, säger han till SVT.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N

I kväll är André Deveaux, 32, tillbaka på svensk is för första gången sedan 2015.

Det var då den tuffe kanadensaren högg ner Västeråsspelaren Per Helmersson under uppvärmningen innan en kvalmatch till SHL.

– Klart att det är en superfeg grej, det ser för jävligt ut och hör inte hemma inom hockeyn. Att spela tufft och hårt och att vara en fysisk spelare är en sak, men att hålla på så där är ruggigt fegt, säger Frölundakaptenen Joel Lundqvist inför finalmötet i CHL med Deveauxs Sparta Prag.

”Hade hellre suttit i fängelse”

André Deveaux bestraffades med en rekordlång avstängning – på tio och en halv månad – och har nu åter förklarat sitt överfall.

– Det som hände Helmersson berodde på att man lät mig spela med en hjärnskada. Om folk fortfarande vill ge mig skulden och se mig som ond, så får de göra det. Men att jag skuldbeläggs är bara en konsekvens av det som hände, säger Deveaux till SVT.

Samtidigt beskriver Sparta Prag-forwarden tiden under och efter avstängningen som plågsam med tanke på den hjärnskakning han ådrog sig.

– Jag svär att jag hellre hade gått igenom det svenska rättssystemet, blivit bortförd i handbojor och suttit flera år i svenskt fängelse än att behöva genomleva den där hjärnskakningen.

Publicerad: