KHL-spelare nobbas – av sportsliga grunder

”Inga spelare som spelat i KHL-slutspelet är aktuella för VM”, skrev ishockeyförbundet.

Det skapade förvirring:

Var det ett ställningstagande – eller av sportsliga grunder?

– Det blev inte jättelyckat, vi var otydliga, säger generalsekreteraren Johan Stark som menar att spelare inte är aktuella av den sistnämnda orsaken.

Att Adam Reideborn och Klas Dahlbeck, två svenska hockeystjärnor, var med och tog hem KHL-mästerskapet med CSKA Moskva i helgen har skapat debatt i hockey-Sverige.

Särskilt eftersom huvudstadsklubben har tydliga kopplingar till ryska armén.

Sportbladets Marcus Leifby var starkt kritisk mot spelarna, och i dag skickade Svenska ishockeyförbundet ut ett pressmeddelande och klargjorde att inga spelare som spelat slutspelshockey i KHL är aktuella för VM.

Om det var ett politiskt ställningstagande – eller av sportsliga grunder – framgick inte.

Fyra spelare som togs ut i landslagstruppen till Beijer Hockey Games – Lucas Wallmark, Joakim Nordström, Oscar Dansk och Anton Lindholm – har nämligen spelat KHL-slutspel.

”I bästa av världar...”

Johan Stark, förbundets generalsekreterare, reder nu ut, och erkänner att citatet var olyckligt.

– Om vi backar bandet till strax efter invasionen så tog vi ett beslut om hur vi förhåller oss. Vi valde att låta KHL-spelare spela i landslaget eftersom de flesta gått in i sina avtal innan invasionen. Sedan finns det olika anledningar till att några har blivit kvar och att andra har lämnat.

– Grundbeslutet ligger kvar. I bästa världar hade vi sett att inga svenskar spelade i KHL. Beslutet att vara kvar får stå för spelarna själva, de får svara själva, men jag vet att det inte bara är att dra.

”Grundbeslutet står kvar”

Det som däremot är ett nytt beslut, som kommer att fattas, är att svenskar som aktivt väljer att stanna kvar i KHL nästa säsong inte kommer att tillåtas att spela i landslaget.

Så de som spelat KHL-slutspel den här säsongen är aktuella för VM?

– Ja, grundbeslutet står kvar.

Alltså platsar inte spelarna som just nu befinner sig i Ryssland och nyligen spelat final?

– Vi var inte tydliga, och jag vill inte kommentera några individuella spelare, men det finns profilerade spelare som gick långt i slutspelet som inte är med i vår bruttotrupp till VM. Om vi hade velat ha med dessa till VM skulle vi behövt ta ett policybeslut i förbundsstyrelsen.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!