Ekholms glädje: Ger inte motståndarna någonting

Publicerad 2024-05-02

NEW YORK. Stjärnorna från Edmonton är klara för kvartsfinal i Stanley Cup-slutspelet

De slog ut Los Angeles Kings med en 4-3-seger hemma i Rogers Place i natt.

– Vi förtjänade att gå vidare, säger svenske backen Mattias Ekholm till Sportbladet.

Den börjar – måhända lite snabbare än väntat – bli fulltecknad med lag, den kommande kvartsfinal-rundan i Stanley Cup-racet.

Redan innan nattens femte rond mellan Oilers och Kings i Edmonton hade fyra av de sammanlagt åtta serierna i öppningsomgången avgjorts och New York Rangers, Florida Panthers, Carolina Hurricanes och Colorado Avalanche tagit sig vidare.

Nu får de alltså sällskap av Edmonton Oilers.

För även om Kings, i ”do-or-die”-läge,  bjöd upp till stenhård kamp och framförallt i slutminuterna jagade kvittering med ursinnig envetenhet stod Connor McDavid och de andra emot och vann med 4-3 – efter två mål av Leon Draisaitl, bägge på assist från just McDavid.

– Min erfarenhet är att alla lag som vinner en serie i bäst av sju förtjänar att gå vidare, nu vann vi efter fem så det är ganska klart att vi förtjänar det här, säger Mattias Ekholm när vi talar med honom en timme efter slutsignalen.

– Just i natt tycker jag att vi framförallt gjorde en i det närmaste perfekt match defensivt och särskilt då i tredje perioden. Det är det största framsteg vi gjort sedan tidigare, att vi är så lugna och samlade i egen zon och inte ger motståndarna någonting. Det känns det som vi kommer ha stor nytta av framöver.

”Ska man gå långt är det viktigt”

Nu väntar antingen Vancouver eller Nashville i nästa serie och för Mattias vore det förstås en särskild upplevelse att få gå upp mot Nashville – laget han spelade för i elva säsonger innan han förra våren trejdades till Edmonton.

– Det är klart att det skulle kännas lite speciellt att möta Filip och de andra i Nashville, men egentligen är jag likgiltig. Alla lag som tar sig till andrarundan är bra, fortsätter den 33-årige masen.

– Det som känns fint är att vi får några dagars extra ledighet nu. Ska man gå långt är det viktigt, tvingas man spela sex och sju matcher i varje serie blir det slitsamt.

Adrian Kempe gjorde sitt fjärde mål för Kings i nattens match, varmed han toppar svenska skytteligan i slutspelet i rätt överlägsen stil. Huruvida han tackar ja eller nej till VM lär vi få veta först om något dygn, men han skulle definitivt vara ytterligare en välkommen förstärkning i Sam Hallams trupp. 

Det skulle Viktor Arvidsson – som stod för en ny assist i säsongens sista match – också vara, men hans kontrakt går ut så chansen att han kommer får bedömas som liten.