Mejla

Per Bjurman

Bjurman: Perfekt slut på svenska succésagan

Publicerad:

NASHVILLE. Det skulle inte gå – särskilt inte när backstjärnan Kris Letang försvann. 

Men Pittsburgh Penguins bara fortsatte som ifjol och har nu, som första lag på nästan två decennier, vunnit två Stanley Cup-titlar i rad.

Det är en otrolig bedrift.

Och det största svenska slutspelet genom tiderna fick den perfekta slutpunkten med två blågula finalhjältar.

Det är nitton år sedan ett NHL-lag senast vann två raka Stanley Cup-titlar och det har hetat att det i princip är omöjligt under den pågående lönetakseran.

Ligan är för jämn och svårigheterna att hålla ihop ett lag för stora.

Inte heller Pittsburgh Penguins skulle lyckas – framförallt inte när Kris Letang, lagets överlägset bäste back, skadades så svårt att han inte kunde delta i slutspelet överhuvudtaget.

– Ja, alla har sagt att det är omöjligt. Men vi har fortsatt tro på oss själva och visste att vi skulle kunna göra det här, sa en tagen Carl Hagelin under firandet på isen i natt.

Likafullt:

Det Penguins gjort de senaste två säsongerna är verkligen en enastående bedrift.

Crosby bestämde sig

Men de har också några spelare och ledare som går utanpå det mesta.

Sidney Crosby vann Conn Smythe för andra året i rad och det med all rätt; det han uträttade under de sista tre finalerna var ingenting annat än formidabelt. Han bara bestämde sig, kändes det som,  för att han skulle vinna igen och började spela hockey av ett slag som bara några få i historien varit mäktiga.

Även ryske bjässen Jevgeni Malkin, som vann slutspelets poängliga, var och är monstruös – och unge Jake Guentzel får betecknas som ett levande bevis på klubbens avundsvärda förmåga att hela tiden plocka fram färdiga NHL-stjärnor ur de egna leden.

Målvakten Matt Murray måste också nämnas. Han räknas alltså fortfarande rookie – och vann ända sin andra titel i natt. Och han var , med sitt omöjliga lugn, enorm i den sista matchen.

Svensk succésaga

Ytterligare en som ska hyllas är coachen Mike Sullivan. Sedan han kom till Pittsburgh förra året har han tagit pingvinerna genom åtta slutspelsserier och vunnit samtliga.

Då vet man hur man coachar hockeylag.

För oss svenskar blev nattens slutkläm förstås extra speciell eftersom de två blågula pingvinerna, Patric Hörnqvist och Carl Hagelin, avgjorde hela tillställningen.

Men egentligen är det inte förvånande.

Hela det här Stanley Cup-slutspelet har varit en enda lång svensk succésaga, så självklart skulle det sluta med att de två förverkligade den ultimata pojkdrömmen.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay

avPer Bjurman

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM