”Skandal och fiasko”

Förbundskaptenen rasar efter kaoset

HOCKEY

KÖLN/STOCKHOLM. Två utvisningar för sex man på isen under en och samma period.

När Sverige sedan fick ytterligare en tvåa efter att – efter order från funktionärerna – ha dröjt för länge med att komma ut till den andra perioden brast det för förbundskapten Rikard Grönborg.

– Det är skandal och fiasko, säger Grönborg.

Foto: JIMMY WIXTROM

Sverige har imponerat i boxplay under VM och fortsatte med detsamma under den inledande perioden mot Slovakien. Bland utvisningarna Tre Kronor tvingades döda fanns dock två av de mer onödiga slaget – båda för spel med sex man på isen.

Foto: TV4

När Tre Kronor sedan kom ut till den andra perioden väntade ytterligare ett straff. Sverige fick då en utvisning för sen ankomst efter att de – enligt sin egen version – fått besked av funktionärerna att dröja på grund av att isen var dålig.

”Fantastiskt dålig kommunikation”

– Det verkar vara fantastiskt dålig kommunikation i organisationskommittén ner till domarna. Vi fick ordern att vi skulle sitta kvar i omklädningsrummet eftersom Slovakien har haft mycket problem med isen och tydligen hade det den här gången också. Men på något sätt kommer den kommunaktion inte hela vägen ner till domarna, säger förbundskapten Rikard Grönborg och fortsätter:

– Jag frågade dem tio gånger om de inte vill kolla upp den här uppgiften och det ville de tydligen inte göra. Det visar brist på rutin att man inte kan göra det. En fantastiskt konstig utvisning, jag har aldrig åkt på något liknande. Framförallt när vi fått två sex mot fem-utvisningar precis innan också. Det är skandal och fiasko.

Ett missförstånd som fick kommentatorn Lasse Granqvist att reagera starkt.

– Det är under all värdighet. Det är uselt och ingenting annat. Det är uselt om det stämmer, sa Granqvist i C More och fortsatte:

– Det är så oseriöst så jag finner inga ord.

Precis när Sverige blev fulltaligt igen lyckades Slovakien då också reducera till 1–2 i matchen.

”Inte så dålig som de andra”

Anton Strålman säger att han gärna hade sett att domare från NHL som är klara med sin säsong – precis som spelarna – istället skickas till VM.

– De är lite hårdhudade. Det går att prata med dem, det går att skälla på dem och det går att föra en konversation med dem. De skäller tillbaka i så fall om de får nog. De håller en nivå som är mycket jämnare än de här. Klart de har dåliga matcher också, en domare kan precis som jag ha en dålig match och det får man också förstå, men har jag en dålig dag försöker jag förenkla mitt spel och inte sätta mig i för svåra situationer. Det tycker jag en del av de här domarna gör, säger Strålman till Sportbladet och lägger till:

– Men vi ska inte skälla på domaren i dag. Han var inte så dålig som de varit i andra matcher.

Tre Kronor vann matchen med 4–2.

ARTIKELN HANDLAR OM