Stanley Cup 2017

Pittsburgh till final efter stort drama

avPer Bjurman, Emilia Cederholm

NEW YORK. Pittsburgh Penguins är tillbaka i Stanley Cup-finalen för andra året i rad.

Veteranen Chris Kunitz avgjorde en gastkramande nattmangling till sudden death-drama i nattens ”Game 7” mot Ottawa – och nu får pingvinerna försöka försvara sin titel mot Nashville Predators.

– Alla säger att det är omöjligt att vinna två år i rad så det är en enorm motivation för oss, säger Carl Hagelin till Sportbladet efter den slutliga 3-2-segern i östra konferensfinalen.

1 av 4 | Foto: Jamie Sabau / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Det var snudd på omöjligt att  skilja Pittsburgh och Ottawa åt och vaska fram en finalmotståndare åt Nashville Predators.

Regerande mästarna från västra Pennsylvania tog två gånger om ledningen i den sjunde, direkt avgörande konferensfinalen hemma i PGG Paints Arena i natt, men de okuvliga gästerna från kanadensiska huvudstaden kom sin vana trogen tillbaka bägge gångerna – inte minst tack vare att Erik Karlsson återigen spelade gudomlig hockey; han låg självfallet bakom bägge målen – och till slut blev det alltså övertid.

Där hann en hel extraperiod gå utan att tillställningen avgjordes, trots mängder med chanser som fick fansen att skrika som kids på popkonsert. Men 05.09 in i andra övertidsperioden fick Chris Kunitz – som gjorde sin bästa match på flera år – pucken av sin gamle radarpartner Sidney Crosby mitt i slottet och svepte in 3-2-pucken på en skymd Craig Anderson.

”Krävdes en strong insats”

– Fantastiskt skönt, jag tycker vi var det bättre laget i den här serien och förtjänade att vinna, säger Carl Hagelin när vi når honom en dryg timme efter avgörandet.

– Men all cred till Ottawa, de spelade väldigt bra, särskilt defensivt, och har en otrolig förmåga att komma igen hela tiden. Det har ju även Boston och New York Rangers fått erfara. Det krävdes en riktigt strong insats för att slå ut dem.

Nu väntar alltså Stanley Cup-final för andra året i rad – och för Hagelin faktiskt för tredje gången på fyra år.

Men ingen ska tro att vare sig han eller någon annan är mätt.

– Nej, vi är väldigt motiverade att bli första laget på 20 år att vinna två år i rad, fortsätter ”Hagge”.

”Säger att det är omöjligt”

– Alla säger att det numer är omöjligt och det ska bli enormt roligt att försöka visa att de har fel.

För motståndet står Nashville Predators, som ju blev klara redan i måndags, och det är ett lag den 28-årige sörmlänningen har stor respekt för .

– Absolut, de har gjort ett väldigt bra slutspel, har fantastiskt bra backar och nu dessutom väldigt mycket självförtroende, säger han.

– Men den här matchen i kväll betydde mycket för oss. Det var en lång och svår serie och när vi vi nu lyckades vinna i ”Game 7” är vi verkligen stärkta.

Finalserien inleds natten till tisdag – i PPG Paints Arena.

Fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna i sin helhet på Viaplay

ARTIKELN HANDLAR OM