Räddade Modo med miljongåva

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
HOCKEY

Modo lägger en misslyckad säsong till handlingarna.

Men krisen har varit värre än vad den är nu. För Allehanda berättar nu förre ordföranden Tomas Byberg hur han skänkte tre miljoner ur egen ficka för att rädda klubben efter SHL-degraderingen.

– Läget var fruktansvärt tufft, säger han.

När Leksands Brock Montpetit sköt ner Modo i hockeyallsvenskan var det en chock för en hel hockeybygd.

Och för Modos ekonomi.

Klubben blev hux flux av med tiotals miljoner i tv-pengar och plötsligt drog även flera dåvarande sponsorer öronen åt sig och betalade inte ens aktuella fakturor.

Nu avslöjar Allehanda att när det var som värst räddades klubben av en miljongåva från sin egna ordförande, Tomas Byberg.

”Väldigt akut”

– Vi, Modo alltså, var på väg överstyr och jag kände att jag måste gå in med de här tre miljonerna för att vi skulle överleva. Det ekonomiska läget blev akut då vi åkte ur och vi blev av med SHL-pengarna, garantierna och så var det en del sponsorer som lät bli att betala sina fakturor eftersom de trodde att vi skulle gå överstyr, bekräftar Byberg och fortsätter:

– Och de pengarna, de tre miljonerna som saknades, behövdes för att bibehålla eget kapital och kunna betala ut löner. Eftersom det nu kommit ut kan jag inte förneka att läget var fruktansvärt tufft och att uppgifterna stämmer.

Hade inte pengarna kommit in så hade föreningen stirrat konkursen i vitögat.

– Det var nära, väldigt nära, det är inget snack om det. Vi hade åkt ur SHL, vi fick mindre pengar men hade en stor kostym och sponsorer fick kalla fötter. Läget var väldigt akut, det är inget att hymla om, säger Byberg som nu är tillbaka som sponsor till klubben via sitt företag.

I år slutade Modo tia i hockeyallsvenskan.

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SHL-slutspelet Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

Här läser du alla artiklar om varje lag i Hockeyallsvenskan:

AIK Almtuna Björklöven Karlskoga Leksand Modo Oskarshamn Pantern Södertälje Tingsryd Timrå Troja-Ljungby Vita Hästen Västervik

ARTIKELN HANDLAR OM