”Jag lär få höra det här ett tag framöver”

Hellberg föll mot lagkamraterna i KHL

avMats Wennerholm

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

HELSINGFORS. Det går inte att skylla 1–4 mot ryssarna på målvakten Magnus Hellberg.

Men det sved extra hårt för honom.

– Ja, halva ryska laget är ju mina lagkompisar i St Petersburg. Jag lär få höra det här ett tag framöver, säger han.

Det blev inte lättare av att alla de tre mål som Hellberg släppte in gjordes av hans lagkompisar. Andrej Kuzmenko gjorde två och Jevgenij Ketov det tredje.

Det fjärde kom i tom kasse, så det kan inte Hellberg lastas för.

Men pikarna från lagkompisarna märks redan i mixade zonen, då Alexej Bjvaltsev demonstrativt trycker till den svenske målvakten när han passerar honom mitt under intervjuerna.

Men Sveriges 1–4 i den här matchen kan knappast lastas på den 27-årige Hellberg, även om han självkritiskt tar på sig en stor del av skulden.

– Ja, tre mål är något för mycket. Jag får rannsaka mig själv och se vad jag kan göra bättre. Jag tycker inget av de insläppta målet är jättedåligt, men en bra dag tar jag två av dem. Det är frustrerande och självklart ingen bra känsla när man förlorar.

”Snäpp bättre på allting”

Magnus Hellberg har haft en krokig karriär sedan genombrottet i moderklubben Almtuna 2010–11. En succésäsong som gjorde att Nashville draftade honom som nummer 38 i andra rundan samma sommar, vilket är ovanligt högt för en målvakt.

Efter fem säsonger i Nordamerika då han försökte slå sig in i NHL, hamnade han i kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star förra säsongen - och gjorde succé.

Det ledde till ett VM-guld i Tre Kronor i Köpenhamn, där han stod tre matcher, men där Anders Nilsson blev Rikard Grönborgs förstaval till slut.

Men i förlängningen gav det ett kontrakt med KHL:s storklubb SKA St Petersburg.

– Jag trivdes jättebra i Kina, men St Petersburg är ett snäpp bättre på allting. Det är så nära en NHL-klubb det går att komma, med tanke på hur allting sköts i klubben, säger han.

Nu återstår en match i Karjala Tournament och det är inte helt klart vem av de svenska KHL-målvakterna som får stå. CSKA:s Lasse Johansson gjorde en bra match i premiären mot tjeckerna och är det troliga förstavalet mot Finland på söndagen.

ARTIKELN HANDLAR OM