Bjurman: Nu vinner Chicago den här finalen

avPer Bjurman

CHICAGO. Segern i natt var sannerligen inte kassaskåpssäker.

Men när de nu ändå har den under bältet är jag tämligen säker på att Chicago vinner den här finalen.

Jag var på väg att skriva att jag till och med är helt övertygad om att Niklas Hjalmarssons namn snart är inristat i den mytomspunna Stanley Cup-bucklan.

Men vi tar det lilla lugna.

Om det här slutspelet lärt oss något är det att vi inte ska vara för säkra på någonting – vad som helst verkar kunna hända våren 2010.

Men efter segern i den avsevärt mycket tätare och jämnare finalen här i det kokande United Center känns det verkligen som att det är krattat för Hawks.

Flyers här vänt förr

Orsakerna är de här:

De lyckas, återigen, vinna fastän de inte alls spelar på topp; tidvis var Flyers klart bättre i natt. Det är det som kännetecknar champions i amerikansk proffsidrott och kanske överallt – förmågan att segra under vilka omständigheter som helst.

Antti Niemi har återuppstått. Han var undermålig i den första finalen, men kom omedelbart tillbaka och spelade helt mästerligt i natt. Det betyder att han hittat sin ”comfort zone” i finalen, helt enkelt att han blivit trygg och då är han i princip omöjlig att göra mål på. Frågan Vancouver, fråga San Jose.

De är mycket bättre borta än hemma. Hawks har vunnit alla roadgames utom en. Vad det beror på är oklart, men förmodligen slappnar de av och spelar ut mer när de slipper undan pressen i galna Madhouse on Madison. De tycks också få en särskild sorts energi av att vistas i direkt fientliga miljöer och kommer att älska att få tysta den högljudda, stökiga publiken i Wachovia Center.

För Flyers talar förstås det faktum att de, som bekant, vänt svårare underlägen förr.

Men då spelade dom mot Boston.

Nu möter dom Chicago.

Skillnad, det.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL