Vinnerborg historisk – får drömlön i NHL

avPatrik Brenning

Första europeiske domaren i världens bästa liga

Foto: BILDBYRÅN
Marcus Vinnerborg har all anledning att vara glad.

Marcus Vinnerborg blir historisk som förste europeiske domare i NHL.

Den historiska övergången innebär dessutom ett rejält lönelyft för 37-åringen.

– Jag hade Bäckströms kontrakt som underlag när jag började förhandla, skämtar Vinnerborg.

Bara dagar efter den sista SM-finalen fick Marcus Vinnerborg det chockartade erbjudande. Efter lite konsulterande med familjen presenterades svensken i går som förste europeiske domare i NHL:s historia.

– Först och främst fick jag nypa mig i armen. Händer det här verkligen? Men hockeymässigt fanns det inget att tveka på. Det är lite pirrigt givetvis men också väldigt hedrande, säger 37-åringen.

Dubblar sin lön

Svensken kommer under sin rookiesäsong att tjäna knappt 840 000 kronor om året, nästan en fördubbling av vad han taxerat för som proffsdomare i Sverige. Gör 37-åringen karriär i NHL kan lönen stiga uppemot två miljoner kronor om året.

– Jag vet faktiskt inte vad de tjänar där borta. Det har varit oväsentligt i diskussionen. Det ska bara bli roligt att döma i världens bästa liga.

Får inleda i AHL

Vinnerborg blir nu en av 39 domare som ska dela på matcherna i NHL och farmarligan AHL, där svensken mest troligt får inleda. 37-åringen vill ogärna tala om pengar men kan inte förneka att flytten till Toronto ger honom ett rejält lyft lönemässigt.

– Jag hade Nicklas Bäckströms kontrakt (tjänar 52 miljoner om året) som underlag när jag satte mig ner och började förhandla. Nej, skämt å sido. Jag har inte lagt något fokus på det utan ser det här som ett äventyr. Men självklart vet jag vad jag kommer att tjäna.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL