”Jag känner mig ung, det är det som räknas”

HOCKEY

Lidström, 40, om sitt första hat trick i NHL – efter 19 år

Foto: REKORDMANNEN  Nicklas Lidström fortsätter att övertyga – trots att han passerat 40. ”Jag känner mig fräsch i kroppen”, säger ”Lidas”.

HUNTINGTON BEACH. Detroit har redan NHL:s äldsta lag.

Men Nicklas Lidström har redan planer på att höja medelåldern ytterligare.

Som 40-åring gör han en av sina bästa säsonger någonsin och efter 19 säsonger gjorde han sitt NHL-livs första hattrick.

Förklaringen?

– Jag känner mig fortfarande ung. Det är det som räknas, säger han.

Foto: HISTORISK – IGEN Nicklas Lidström gratuleras efter att ha gjort hattrick i 5–2-segern mot St Louis.

Därför öppnar han för en fortsättning även nästa säsong.

– Jag tänker inte ta några förhastade beslut, utan kommer att vänta med att bestämma mig till sommaren. Men som det känns just nu är det mycket möjligt att jag fortsätter, säger han.

Vi träffas i soliga Kalifornien under Detroits borta-turné nyligen. En skarp kontrast till snön och kylan hemma i Michigan.

Nicklas Lidström och Detroit tränar i en liten ishall mitt i ingenstans och det finns inte ens plats för massagebänken inne i omklädningsrummet.

När vi svänger in på parkeringsplatsen utanför ligger Henrik Zetterberg och får behandling mitt i en ledig p-ruta.

Det är en vardag som Nicklas Lidström upplevt i 19 säsonger nu och där de flesta skulle tröttnat för länge sedan.

– Men jag gillar fortfarande det här livet och jag har inte tröttnat på själva resandet. Det är fortfarande kul.

”Längre tid att få igång kroppen”

Under den här resan bor Detroit på Hyatt Regency precis vid stranden i Huntington Beach söder om Los Angeles. Det är inget YMCA direkt. Det är en femstjärnig resort med furstlig behandling.

– Vi hade en extra ledig dag här i Los Angeles och då försökte klubben hitta ett litet bättre ställe att bo på, säger Nicklas.

Men du måste väl ändå märka av att du fyllt 40?

– Ja, man märker ju att man slitit på kroppen under alla år här borta, men det är ändå ingen större fara. Det som märks mest är att det tar lite längre tid att få igång kroppen på morgonen, men då den väl är igång känns ingen större skillnad. Och det känns inte när jag spelar. Jag har väl haft tur också och klarat mig från allvarliga skador. Det är nyckeln.

Du är extremt noggrann med sommarträning?

– Ja, jag har ju lärt mig vad som krävs för att orka med en lång säsong och hänga med i tempot. Den grunden lägger jag under sommarträningen. Det är den jag lever på under hela säsongen.

Det blir ingen lång semester?

– Nej, jag är helt ledig två veckor varje sommar. Sedan måste jag sätta igång och träna igen. Dels för att jag behöver det och dels för att det blir mycket jobbigare att komma igång om man är ledig längre än så.

Du har sex Norris Trophy som bevis på att du varit NHL:s bästa back under säsongen. Lockar det att vinna en till?

– Nej, det är ingenting jag har som mål. Det är ett bevis på att du varit bra under grundsäsongen, men det är ingenting som spelar in om jag ska fortsätta eller inte. Bobby Orr har åtta Norris och Doug Harvey har sju. Sedan kommer jag på sex. Men det är inget rekord jag jagar.

Äldste sonen i Sverige

Är du bättre än någonsin, som många påstår?

– Det är svårt att svara på, men jag har i alla fall börjat säsongen mycket bättre än förra året. Då hade hela laget det tungt och jag spelade väl som laget.

Ändå tog det tid innan du bestämde dig för att spela den här säsongen?

– Ja, men när allt löste sig med min äldste son Kevin, som bestämde sig för att bo kvar i Sverige och spela hockey i Västerås, så öppnade sig möjligheten att fortsätta ett år till. Nu bor han hos syrran och trivs jättebra hemma i Sverige. Vi får se hur han känner inför nästa år. Familjen går först.

I fjol hade Detroit ett mellanår för första gången på länge, men nu är ni tillbaka i toppen på Western Conference. Varför?

– Jag tror det är så enkelt att vi åkte ut ur Stanley Cup så tidigt. Vi hade varit i final två år i rad innan dess och spelat till långt in i juni.

I våras fick vi plötsligt fyra, fem veckor längre tid till återhämtning och kunde börja sommarträningen tidigare. Sedan har vi också klarat oss från allvarligare skador. Vi har fyra bra kedjor, Jimmie Howard har spelat bra i målet och vi har en bra balans i laget.

Det blir mycket snack om din ålder. Du fyller 41 år i april och om du fortsätter nästa säsong hinner du bli 42?

– Ja, men jag fokuserar inte på min ålder. Jag känner mig fräsch i kroppen och känner mig ung av att umgås med mina lagkompisar.

Vad tycker du om din gamle tränare Pär Mårts som ny förbundskapten?

– Jag har alltid gillat Pelle. Det nya är väl att han verkar ha mer folk involverade kring landslaget och lite mer bredd på allting.

Känner du dig mer sugen att ställa upp i landslaget med Pär Mårts som förbundskapten?

– Nja. Det får vi se när och om det blir aktuellt, säger Lidström.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL