”Det har varit riktigt, riktigt tungt”

HOCKEY

Mattias Modig om livet på hockeyns bakgård

Foto: Mattias Modig

I fjol kämpade han om en plats i VM-truppen.

I år är han andremålvakt i farmarligans farmarliga – och har fått erfara hur livet på hockeyns bakgård har sett ut.

– Det har varit riktigt, riktigt tungt, säger han.

Mattias Modigs karriär tog i somras en oväntad vändning.

Efter att ha lämnat moderklubben Luleå och i stället skrivit på för Brynäs, där han skulle ersätta Jacob Markström och jobba med den kända målvaktstränaren Pekka Alcén.

Skrev på för Pittsburgh

Men det blev inga matcher med Brynäs, och knappt några träningar.

I stället skrev han hastigt och oväntat på för NHL-laget Pittsburgh Penguins.

Men hans NHL-karriär har inte direkt tagit fart. Först blev han, som en av de första spelarna i laget, nedflyttad från Pittsburgh till farmarlaget AHL, Wilkes-Barre Scranton Penguins. Men det tog inte stopp där. Två veckor senare blev han nedflyttad till farmarligans farmarliga, ECHL, och laget Wheeling Nailers.

”Inte vad jag hoppats på”

En hård small för Modig, som fick finna sig i att flytta till NHL:s verkliga bakgård.

– Det var defintivt inte vad jag hoppats på. Det var riktigt, riktigt tungt. Eller… Det är tungt fortfarande, säger Modig till Sportbladet, och fortsätter:

– Men det är bara fortsätta att kämpa på och klättra upp för stegen.

– Så är livet inom hockeyn. Ibland går det bra och ibland går det mindre bra.

”Det är annorlund”

Mattias Modig är ensam svensk i ECHL, och vittnar om ett hockeyliv som är betydligt annorlunda jämfört med elitserien, för att inte tala om det som är i finrummet NHL.

– Det är annorlunda, det är inget snack om den saken. Dels är det buss överallt och sådär, men det är en väldigt annorlunda hockey också.

På vilket sätt då?

– Det är riktig tuta och köra. Det är inte så mycket att fundera egentligen, de bara kör på. Det är väldigt stor skillnad mot elitserien.

Inte speciellt taktiskt uppstyrt?

– Nej, det kan man inte säga. Här är det inte lika mycket linjer i spelet. Det är mer rakt på mål.

Mardrömsdebut

För Modig har motgångarna fortsatt efter att han blev nedflyttad. Först släppte han in fyra av nio skott han fick mot sig i debuten och blev utbytt efter en period.

Efter det har han fått finna sig i att spela andrafiolen. På de åtta matcher han har spelat har det bara blivit två vinster (den andra kom i helgen), medan lagets andra målvakt, Patrick Kileen har vunnit elva av 15.

Modig kan därmed titulera sig sjättemålvakt i Pittsburghs organisation.

– Vi har vunnit när han har spelat, så det är naturligt att det blivit så. Det är så det funkar.

Hur tycker du att det har gått när du har spelat?

– Det har väl inte gått så superbra, det kan man inte säga.

– Men det har inte gått superdåligt heller. Det har väl varit okej, men lite upp och ner. I början gick det ändå ganska bra, men de sista matcherna har inte varit så bra.

Ångrar inte flytten

Men trots alla motgångar tänker inte Modig, som har kontrakt även över nästa säsong, ångrat att han flyttade över Atlanten.

– Nej, det har jag inte gjort. Visst, det är klart att man funderar på om man gjorde rätt. Men det kan vara första och sista gången man får chansen, då är det inte så mycket att fundera på. Om man inte heter Peter Forsberg, då vet man att man får sina erbjudanden, haha.

Känner du att Pittsburgh har koll på dig?

– Ja, de håller koll på en och är nere och tittar på oss ibland. Penguins assisterande general manager var och kollade på träningen här om dagen, så de håller koll.

Vad säger de?

– De säger att de är nöjda med mig här och att de tror på mig, så jag får gå på det. Det är bara att fortsätta att kämpa på.