Lagkamraten: ”Jag är chockad”

avJonathan Nilsson

Patrik Berglunds kontrakt med Buffalo Sabres är nu ett minne blott.

Disciplinära skäl sägs ligga bakom och det rapporteras att svensken inte har dykt upp till lagets matcher, något som förvånar lagkamraten Carter Hutton.

– Han har varit ett exemplariskt proffs – så det kom givetvis som en chock, säger Hutton enligt Buffalo News.

I helgen kom chockbeskedet från Buffalo SabresPatrik Berglund, 30, stängs av från klubben med omedelbar verkan. Under onsdagen meddelade Buffalo Sabres att svensken var uppsatt på ”uncoditional waiver” med syfte att riva Berglunds kontrakt värt över 100 miljoner kronor.

Sajten CapFriendly – som har koll på spelarkontrakt och löner inom NHL – rapporterade sedan att det handlar om ett ömsesidigt beslut att säga upp kontraktet. Det betyder att Berglund går med på klubbens beslut att riva avtalet och därmed inte gör anspråk på den lön som han annars skulle ha rätt till.

”Kom givetvis som en chock”

Detaljerna kring vad som exakt har hänt är fortfarande oklara och vare sig Berglund eller hans agent har uttalat sig om situationen.

Lokaltidningen Buffalo News rapporterar att svensken ska ha skippat träningar och sedan inte dykt upp till lagets samling inför lördagens bortamatch mot Washington. Tidningen har även pratat med några av lagkamraterna – och målvakten Carter Hutton är förvånad.

– Han har varit ett exemplariskt proffs, han gör allting rätt och arbetar hårt varje dag, så det kom givetvis som en chock, säger Carter Hutton, som även spelade med Berglund i St Louis och känt svensken i många år.

Han fortsätter:

– Jag är säker på att det är mycket som vi inte har någon aning om, men jag hoppas på det bästa på alla sätt och vis.

”De har undanhållit sanningen”

Enligt Sportsnets Elliotte Friedman, som har bra insyn i härvan, ska relationen mellan Berglund och Buffalo ha varit ansträngd redan när svensken anslöt till klubben från St Louis inför säsongen – och inte blivit bättre med tiden.

”Han tog aldrig en fast plats i laget, och nu vet vi att alla som var inblandade har undanhållit sanningen under en tid” skriver Friedman.

”Samtidigt ska vi vara respektfulla och försiktiga eftersom vi inte har hela bilden framför oss ännu”, tillägger Friedman.

ARTIKELN HANDLAR OM