Revanschjakt i JVM: ”Kommer inte hända igen”

avTT

Foto: Erik Simander/TT
Fabian Zetterlund jagar guld i JVM.

Silvret i fjol ska bli till guld den här gången.

Färjestadsforwarden Fabian Zetterlund är bestämd inför JVM-ishockeyn:

– Revansch, det finns inget annat ord för mig. Det kommer inte att hända igen att vi förlorar i finalen.

Den 19-årige forwarden är en av fem spelare i årets trupp som var med om fjolårets finalförlust mot Kanada, 1–3, efter två sena kanadensiska mål.

Nu ett år senare är han en vinnare redan när turneringen börjar.

Han vann kampen mot klockan efter en skada som kunde ha inneburit en lång vila.

Den 20 oktober slet Fabian Zetterlund av främre korsbandet i knäet – sex veckor senare gjorde han comeback.

– Det var hårt jobb jag gjorde och det belönas nu, säger han nöjt.

Tur i oturen

Zetterlund hade tur i oturen. Trots den allvarliga skadan var knäet stabilt tack vare hans starka muskulatur runt skadan.

Något som han jobbat på ytterligare under konvalescensen.

Den starke forwarden, som är draftad av New Jersey, blev så klart orolig när skadan kom.

– Första tanken var att det gjorde ont, Sedan tänkte man ”hur länge ska jag nu behöva vara borta?”. Sex veckor tar man alla dagar i veckan på en sån skada, så det var skönt.

Fabian Zetterlund gjorde mål i sin comeback mot Djurgården – samma lag han skadade sig mot – den 1 december och har haft en bra känsla efter återkomsten.

– Jag tycker det har känts riktigt bra. Första matchen mot Djurgården så var väl de två första bytena lite ovant, men inte för knäet. Så det var mest matchtempo och så, men det kom jag in i.

Fantastisk svit

Sverige kliver in i gruppspelet i JVM med en fantastisk vinstsvit. Juniorkronorna har inte förlorat en gruppspelsmatch på nästan tolv år, nyårsafton 2006, och har 44 raka gruppspelssegrar.

Men nu blir det en tuff fajt i gruppen då både premiärmotståndaren Finland och USA väntar. Övriga två lag i gruppen är Slovakien och Kazakstan.

Med hemmanationen Kanada och Ryssland i den andra gruppen gäller det att försöka bli bland de två bästa för att få en enklare kvartsfinal.

– Det blir en tuff grupp, det är bra lag. Samtidigt är vi ett bra lag själva och det vet vi om. Det gäller att göra det vi är bra på så ska det nog gå bra.

"Inte samma spets"

Backsidan ser, på pappret, lika stark ut som i fjol, men forwardssidan tunnare. Men att få ihop slagkraftiga lag trots färre stjärnor är ju en svensk specialitet.

– Vi har inte riktigt samma spets som förra året. Får vi ihop lagsammanhållningen så tror jag det kan bli riktigt, riktigt bra. Vi är pigga och glada killar och alla vill lära sig nya saker.

ARTIKELN HANDLAR OM