”Jämför man så är det sämre varje år”

HOCKEY

Profilerna slår tillbaka mot SHL-kritiken

Foto: Joel Lundqvist och Erik Forssell.

Sämsta SHL någonsin?

Det mest brandskattade lagets kapten håller inte med.

– Jag tror man lurar sig själv när man bara jämför vilka som försvinner och vilka som kommit in, säger Skellefteås Erik Forssell.

Åtta av de tio främsta spelarna, däribland vinnaren Pär Arlbrandt, från förra årets poängliga har lämnat SHL. Mest brandskattat? Skellefteå, som tappat exempelvis Jimmie Ericsson, Bud Holloway, Oscar Möller och Joakim Lindström.

Massflykten fick Sportbladets krönikör Mats Wennerholm att utmåla den kommande SHL-säsongen som den sämsta sedan elitseriestarten 1975-76.

”Man lurar sig själv”

Men två profiler håller inte med.

– Jag tror att man lurar sig själv när man bara jämför vilka som försvinner och vilka som kommer in. Det är klart att det försvinner etablerade spelare, men det kommer nya unga som inte har samma namn. Jämför man bara så är det sämre varje år, men så har det varit i många år, säger Skellefteås lagkapten Erik Forssell.

– Jämför man med tidigare år står sig svensk juniorhockey mycket bättre än det som vissa experter då ska tycka var mycket bättre förr.

Joel Lundqvist i Frölunda:

– Det är tråkigt för oss som sliter och jobbar hårt för att vinna för våra lag och för en bra produkt. Individuella personer får ha sina åsikter men jag tycker det ser spännande ut.

Vem ska vi hålla ögonen på i år då?

– Om man ser i vårt lag har vi en ny, ung finländare (Artturi Lehkonen) som inte ens jag vet så mycket om. Vi har också Andreas Johnson som gick bra ifjol och säkert kan ta ett steg till.

Osäker på formen

Sportbladet är inbjudna att träffa Lundqvist och Forssell Upplands-Väsby i samband med en tv-inspelning för C More inför den kommande säsongen. Forssell kommer dit som nyutnämnd kapten i Skellefteå med två raka SM-guld i bagaget.

Nu ska han försöka ta laget till ännu en titel – utan alla tunga namn.

– Vi har ändå kvar organisationen runt laget och det är många spelare som är kvar. Det finns en stor trygghet i klubben och laget med sättet att arbeta och sättet att spela. När vi nu börjar spelar matcher kan det vara svårt att veta hur vi presterar direkt från början, och där kan det vara lite osäkert.

Var står ni egentligen?

– Det är osäkrare om man jämför med förra året när vi hade nästan intakt lag, men jag tror att vi kommer få ett starkt lag i år också. Sedan kanske det blir en längre inkörningsperiod.

ARTIKELN HANDLAR OM