Tedenby: ”Vi har grymma supportrar”

avEmil K Lagnelius, Jimmie Larsson

Forwarden återvänder – efter namninsamlingen

Mattias Tedenby.

Fansen startade en namninsamling för att få hem honom.

En kontraktslös Mattias Tedenby, 24, lyssnade, funderade – och skrev på för två år med HV71.

– Man blir väldigt glad. Vi har grymma supportrar, säger han.

Mattias Tedenby var överens med Lev Prag i KHL om ett kontrakt den kommande säsongen. Men klubben drog sig ur ligan, och Tedenby stod kontraktslös. Den senaste tiden har han tränat med HV71 – och klubbens supportrar startade en namninsamling för att få honom att återvända.

Nu får fansen sin vilja igenom.

Tedenby har skrivit på ett tvåårskontrakt med klubben som han lämnade efter SM-guldet 2010.

Han kommer närmast från fyra år i New Jersey Devils organisation.

– Jag har hjärta för klubben. Det är alltid roligt att spela i Jönköping med bra publik och bra tränarstab. Allting med Hult och Davidsson känns bra rakt igenom, säger Tedenby till Sportbadet.

Forwarden gläds över fansens mottagande och ser fram emot att få dra på sig HV-tröjan igen.

– Det är svårt att säga hur mycket insamlingen påverkat. I slutändan är det mitt beslut men jag blev väldigt glad, vi har grymma supportrar. Man blir extra taggad, säger han.

Tanken var spel i Prag

Tedenby, fostrad i Värnamo GIK, kom till HV71 redan som 15-åring och guldsäsongen 2009/10 nominerades han till årets rookie i elitserien. Han har även ett VM-silver från 2011 på meritlistan.

Under sina fyra år i nordamerika noterades Tedenby för 30 poäng (10+20) på 120 NHL-matcher och 66 poäng (28+38) på 126 AHL-matcher.

– Det har varit en kul utmaning i Nordamerika, men det har gått lite upp och ner. Första tiden är jag väldigt nöjd med. Sedan blev det nya tränare och väldigt svårt. Ibland är det bra att komma hem och spela igen då, säger han.

Men det var meningen att det skulle bli Prag?

– Ja, det var väl tanken men sedan blev det inte så. Nu känns det i alla fall rätt att komma till HV. Det är väldigt gött.

”Var en liten pôjk”

Forwarden tycker att han utvecklats under tiden i New Jersey.

– Man lär sig spelet mer och mer ju äldre man blir. Jag var nästan en liten pôjk senast jag spelade i HV. Sedan har jag blivit starkare.

Tedenby debuterar troligen redan på söndag i HV71:s träningsmatch mot Linköping på den så kallade HV-dagen. Det nysignerade kontraktet innehåller en NHL- och KHL-klausul.

ARTIKELN HANDLAR OM

HV71