Blev obotligt sjuk – nu nära att sluta

HOCKEY

Sjukdomen tvingar stjärnan att förmodligen sluta

Foto: Brynäsbacken Lars Jonsson är på väg att ge upp karriären.

Mitt under säsongen drabbades Lars Jonsson, 31, av ledgångsreumatism.

Nu kan Sportbladet berätta att det förmodligen inte blir någon väg tillbaka till hockeyn igen – sjukdomen tvingar Brynäsbacken att lägga av.

– Som det känns just nu blir det så, säger Jonsson.

Han blev snabbt en nyckelback i Brynäs och var bofast i landslaget när han återvände till Sverige efter tiden i Nordamerika 2008.

Men plötsligt stod han inte att känna igen.

Lars Jonsson hade återkommande skadeproblem, var petad flera gånger – innan förklaringen äntligen hittades:

Han hade drabbats av en kronisk reumatism.

"Har fortfarande bekymmer"

En sjukdom som fortfarande plågar honom. Sportbladet kan avslöja att Brynäsbacken nu är nära att avbryta satsningen tillbaka till hockeyn och i stället sluta, 31 år gammal.

– Till vardags mår jag utmärkt. Men träningsmässigt har jag fortfarande bekymmer, jag får ont och blir öm i lederna när jag tränar hårt, säger Jonsson, som kört i Brynäs gym på sistone, trots att kontraktet med klubben gått ut.

– Men jag är ändå glad att jag har kommit så här långt. Det har alltid varit en bonus om jag nådde hela vägen till att kunna spela igen. Men just nu är jag inte där.

"Det ser mörkt ut"

Jonsson fanns med i Brynäs guldlag från 2012, men har brottats med en tuff tid sedan dess. Ett tag kunde han inte ens lyfta sina barn på grund av ledvärken.

– Jag hade svårt med de enklaste vardagssysslorna. Men målsättningen har hela tiden varit att spela igen, men det ser mörkt ut.

När tar du det slutgiltiga beslutet?

– Det blir snart, under sommaren. Kan jag inte träna i sommar så kommer det inte att fungera. Man vill ju testa alla möjliga vägar, men det lutar åt att det inte blir något spel igen för mig.

Har du redan nu planer på vad du tänker göra i stället?

– Nej, jag måste sätta mig ner och fundera. Jag är säker på att det löser sig, säger Jonsson.

Backen har totalt gjort 104 poäng på 361 elitseriematcher, dessutom har han åtta NHL-matcher på sin meritlista. Han har även spelat elitseriehockey med Timrå, Leksand och HV 71.

– Men jag kommer förmodligen bo kvar i Gävle, vi trivs väldigt bra här.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brynäs IF