Supermatch av ”Henke” – gjorde 48 räddningar

HOCKEY

”Det bästa jag spel jag sett från honom sedan jag kom hit”

Foto: Lundqvist hade koll på trissan mot Carolina.

Henrik Lundqvist visar superform.

I natt räddade han 48 (!) skott för sitt New York Rangers.

Och ”Henke” hyllades stort efteråt.

– Han stal matchen åt oss. Det bästa jag spel jag sett från honom sedan jag kom hit, sa coachen John Tortorella efter 4–1-segern mot Carolina.

Om Tortorella, som styrt Rangers lag sedan februari 2009, uttalar superlativ betyder det att Lundqvists insats också var exceptionell.

Att den svenske målvakten blev vald till matchens första stjärna var självklart. Av de 48 räddningarna (säsongens högsta) var flera direkt briljanta.

– Det var definitivt mycket action. Det var en rolig match, men... de hade så många målchanser, jag är bara så trött så jag inte vet vad jag ska säga just nu. Det får bli korta svar i kväll, skämtade Lundqvist till den församlade presskåren.

Och fortsatte:

– Nyckeln i dag var att jag hade tålamod. Jag väntade på skotten och ju längre matchen pågick ökade mitt självförtroende. Då kunde jag fortsätta spela mitt spel och bara vänta in puckarna.

”Ryggraden i vårt lag”

Stjärnan Rick Nash, som gjorde ett av Rangers tre mål i den andra perioden, var också lyrisk över insatsen från förra årets Vezina Trophy-vinnare.

– Han höll oss kvar i matchen i början och på slutet. Återigen var han ryggraden i vårt lag och vår bäste spelare, sa Nash.

John Tortorella igen:

– Han hittade verkligen ett sätt att ordna segern åt oss i kväll. Hans tävlingsinstinkt är ett förtjusande drag. Jag har aldrig sett någon förbereda sig som han gör och jobba så hårt hela tiden. Han stal matchen åt oss. Det bästa jag sett från honom sedan jag kom hit.

”De gjorde allt som var tänkt”

Tortorellas kollega i Carolina, Kirk Muller, var dämpad efter sjunde raka hemmaförlusten – ett trist tangerat klubbrekord.

– Det är mycket puckar vi får mot målet, men Lundqvist gjorde flera jätteräddningar. Jag vet inte vad mer killarna kunde gjort, vi hade fantastiska målchanser. Vi bad dem gå på mål, få andra- och tredjereturer. De gjorde allt som var tänkt, men kunde bara överlista honom en gång, sa Muller.

New York Rangers behåller sjundeplatsen kring den täta streckstriden i östra konferensen. Carolina är 13:e lag och kan glömma slutspel.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL