Yngst i laget – här började hans resa

1 av 6
HOCKEY

LEKSAND. Han är yngst i World Cup-laget.

Och har varit talangen som tränat hårt och utvecklats till vår bästa målskytt i NHL, 33 mål i vintras.

– Jag har nog skjutit 10 000 skott på vår skottramp. Det har gett effekt, säger Forsberg, 22.

13 augusti fyller Filip Forsberg 22 år.

I en lång podd med Sportbladet och Hockeystudion berättar han om uppväxten, kärleken till ishockey och hur hans uppväxt i Leksand var.

Han är därmed den spelare i Tre Kronors World Cup-lag som på närmast håll minns tiden som spelare i björnligan och barn- och ungdomshockeyn.

Just nu är debatten stark hurvida barnen ska ha tabeller och nivåindelning och påverkan från galna idrottsföräldrar.

– Jag tycker man ska släppa barnen fria. Många vuxna vill så gärna att barnen ska bli proffs och det kanske blir för mycket ibland. Vill inte barnen så ska inte vuxna pusha för hårt, säger han.

”Det är lite svenskt”

Hur ger man en bra start på idrotten för barnen?

– Jag försökte ha kul hela tiden när jag var liten. På så sätt har jag blivit bättre. Man ska hålla på med spontanidrott på fritiden och leka idrott.

Hur ser du på debatten om tabeller som pågår?

– Det är mycket fram och tillbaka i det ämnet. Hur det än är så vet alla på isen vilka som vunnit och förlorat. Jag tror inte en tabell spelar någon roll. Det är lite svenskt att inte framhäva de som vinner.

Två saker har präglat Filips hockeyuppväxt, mycket lek och landhockey och en extrem vilja att träna på sitt skott på rampen vid huset i Åkerö i Leksand.

När han kan hem från Nashville för två år sedan han han knappt komma in i huset innan en kompis ringde och frågade om han ville lira inlinehockey. Filip la på luren och drog direkt. Trots jetlag och kanske en trötthet efter resan.

”Skjuter nog av tre hinkar”

En passion till sporten ishockey.

Och skottrampen har gett honom ett av Tre Kronors bästa skott. Klyschan övning ger färdighet stämmer grymt bra.

– Det är 100 puckar i hinken som vi har. Och varje gång skjuter man nog av tre hinkar. Kan uppskatta att jag skjutit 10 000 skott på rampen. Jag och brorsan har lite övningar för oss och det är kul att tävla mot Fredrik. Vi skjuter på lite tallrikar och så.

ARTIKELN HANDLAR OM