Äntligen, Linköping

HOCKEY

Spräckte nollan och vann

Linköping (TT)

Under 125 minuter har Mora försökt att överlista Rastislav Stana – förgäves.

På tisdagen höll slovaken nollan mot Mora för andra gången på fyra dagar när Linköping tog en säker 3–0-seger.

Foto: Rastislav Stana höll tätt igen.

Stana lämnade jumbon Malmö i januari på grund av för lite speltid och skrev i stället på för Linköping.

Det slutade med succé.

Under elitseriens elva avslutande omgångar hade han 93,16 i räddningsprocent och var en stor anledning till att LHC tog sig ända fram till SM-final.

Hösten har varit desto trögare för honom och räddningsprocenten på 89,05 procent inför tisdagens match övertygar inte.

Men efter andra raka nollan verkar formen vara på väg tillbaka.

– Jag har haft svårt att komma i in rytmen av någon anledning och varit alldeles för mycket upp och ned. Men de två senaste matcherna har det känts mycket jämnare, det gäller att fortsätta så, säger han.

Andra raka nollan

27-åringen från Kosice följde upp lördagens insats borta mot Mora (0–0) med ett precis lika stabilt agerande mellan stolparna.

– Det här var väldigt viktigt för självförtroendet, både mitt eget och lagets.

Linköping hade bara förmått producera ett enda mål på tre raka omgångar. Nu blev det tre stycken på en gång.

– Vi gör mål igen, tar tre poäng, är lysande i vårt boxplay och så är Stana fantastisk i kassen, säger en nöjd hemmatränare i Janne Karlsson.

En annan spelare som övertygade i LHC var landsmannen och backbjässen Ivan Majesky, som spelsugen värre gjorde säsongsdebut. Tuff, stark och orädd som i slutspelet – men också mera offensiv.

Ännu ett nyförvärv

Mot Mora presenterade sig även ett nyförvärv, Tomas Surovy. Slovak som med 55 poäng placerade sig fyra i elitseriens poängliga i fjol, inledde med en assist.

– Jag landade med flyget klockan ett i Sverige så det blev rätt snabba kast. Men det var kul att komma i gång, har inte spelat någon hel match sedan i VM, säger Surovy.

Tillsammans med kedjekamraten Mattias Weinhandl passade han fram till Tony Mårtenssons definitivt avgörande 3–0 i andra perioden. Den förre Luleåliraren, som inte fick något NHL-kontrakt med Phoenix, hann även med ett stolpskott.

Men mötet kändes avgjort redan efter att Kim Staal och Tim Eriksson ordnat de två första målen.

– Tycker ändå att vi gör en bra match. Deras första mål föregås av en solklar interference och trean studsar ju in både via vår backs benskydd och stolpen, suckar Moras assisterande tränare Pär Djoos.

Joakim Löwing/TT

ARTIKELN HANDLAR OM