Inget målrekord – men säsongens första seger

HOCKEY

Sundin: ”Det var rättvist”

TORONTO. Målrekordet får vänta.

Men Mats Sundin var ändå mannen bakom Torontos vändning och första seger för säsongen.

– Det var rättvist, säger Sundin till Sportbladet.

Foto: Mats Sundin jublar.

Mats Sundin får dela målrekordet med Darryl Sittler i ytterligare några dagar. Torontos lagkapten hade ett par tunga skott mot Montrealkassen, men Cristobal Huet räddade samtliga.

Så i stället för att spela rollen som målgörare, klev Sundin in och blev framspelaren.

I underläge 3-1 snodde Sundin pucken bakom mål och serverade Alexei Ponikarovsky med en perfekt passning. Ponikarovsky – som tog Jason Blakes plats i förstakedjan i mitten av andra perioden – gjorde inget misstag.

Tre minuter in i sista perioden var det återigen dags för Sundin att vinna pucken högt uppe i banan. Ny delikat framspelning till Ponikarovksy – och kvitterat.

Illa ute

Toronto var sedan illa ute efter att Sundin – av alla – tagit en tvåa för roughing i sudden death.

– Han var ju ganska liten den där killen och jag vet inte riktigt vad som hände, säger Sundin.

Men Maple Leafs redde ut stormen och fick sedan själva chansen att spela i powerplay. Då sköt Tomas Kaberle segermålet. Assist, för tredje gången under kvällen: Mats Sundin.

– Det var kul. Men vi spelade faktiskt bättre mot Ottawa. I första halvan var det lite sega ben. Det syntes nästan att vi haft två tuffa matcher. Sedan i andra halvan åkte vi bättre skridskor och tog över. Det var en rättvis seger, säger Sudden.

Gav andrum

4-3-segern gav dessutom Toronto lite andrum. Två förluster – en i sudden death – i det inledande dubbelmötet mot Ottawa räckte för att medierna i Toronto skulle börja tala om en ödesmatch mot Montreal. En tidning uppmanade till och med Maple Leafs att ge upp och sikta mot nästa säsong...

– Så brukar det vara. Om vi förlorar går det inte att läsa tidningen, vinner vi så är det Stanley Cup nästa, säger Alexander Steen.

23-åringen har inlett säsongen piggt och stod för säsongens andra assist i går. Steen fick mycket istid, även i boxplay.

För Toronto väntar nu en ny hemmamatch, mot Carolina på tisdag.

Då får Mats Sundin nästa chans att slå Darryl Sittlers målrekord.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL