Samma problem för elitserien som Solsidan-Fredde

Foto: TV4
Ove Sundberg och Fredde Schiller i tv-succén Solsidan.
HOCKEY

Har ni insett svensk hockeys moment 22?

Stängd elitserie = roligare hockey.

Stängd elitserie = tråkigare elitserie.

I ett avsnitt av Solsidan ojar sig Fredde Schiller (Johan Rheborg) över att han börjar tappa hår. Han går till Apoteket och får ett medel – vars bieffekt är att han tappar sexlusten.

I panik går han på nytt till Apoteket och får ett potenshöjande medel – vars bieffekt är att han tappar hår.

Han är i en återvändsgränd där han måste välja.

Två läger – två problem

Jag vet inte om min parallell går fram här och nu, jag famlar förmodligen lika förvirrad som Fredde. Men jag konstaterar att svensk hockey står inför ett problem.

På ena sidan finns de som älskar elitserien som den är i dag, där varje match är på liv och död, där alla kan slå alla och gapet mellan toppen och botten är rekordlitet.

På andra sidan finns de som är trötta på målsnåla matcher, mellan lag som spelar med hängslen och livrem, som satsar på dyra importer i stället för egna juniorer.

Efter nästan varje elitseriematch ekar SSK:s tränaren Peter Popovics ord i mina öron:

– Det delas inte ut några snygghetspris just nu utan trepoängare. Jag skiter nästan i hur det ser ut, det är poängen som gäller.

Stänger vi elitserien tappar vi den lika delar fantastiska och otäcka spänning som bottenstriden innebär. Men behåller vi det som i dag tvingas vi fortsätta att se dessa spelmässiga bottennapp.

Själv står jag någonstans mitt emellan och undrar vad Fredde Schiller skulle ha valt.

Straffarna bort? Knappast!

AIK-lägret var såklart bittert efter derbyförlusten mot Djurgården och jämförde straffläggning med lotteri.

Jag ringde i går upp Hockeyligans sportansvarige Tommy Töpel för att höra om det är en ändring på gång.

Svaret var ett glasklart nej.

– Om man tittar på de publikundersökningar som vi har haft vill publiken ha straffläggning. Och det är trots allt de som betalar inträde för att se oss spela, sa Töpel.

– Rent sportsligt tycker väl alla sportchefer och tränare att det inte är något bra, men det är även många sportchefer som har varit med och sagt att vi kör det här. Beslutet är enhälligt tagit av samtliga tolv elitserieföreningar.

ARTIKELN HANDLAR OM