Kan gå hela vägen

HOCKEY

Abrahamsson: De utstrålar självförtroende och pondus

Foto: Foto: SCANPIX
Anders Söderberg fastställer gårdagens slutresultat med 4–1.

GÄVLE. Det är 30 år sedan det hände.

Nu har Skellefteå alla chanser att bli bäst i Sverige igen.

Bara att lyfta på hatten för klubben som har gjort allting rätt de senaste åren.

Sportbladets Hans Abrahamsson.

SM-guld 1978 och serieseger 1981. Sedan dess har Skellefteås mest förknippats med division 1-spel, allsvenskan och bottenstrid i elitserien.

Under första halvan av 2000-talet var klubben mest känd för att vara som sämst när det verkligen gällde.

Allt ändrades egentligen för tre år sedan.

Det var då Lasse Johansson tog över som sportchef. Den utåtriktade och verbale Peo Larsson hade mitt under säsongen skrivit på för Malmö och Skellefteå valde att satsa på en riktig doldis.

Har handplockat spelare noga

Av många bra beslut Skellefteå gjort de senaste åren kan anställningen av Johansson ha varit det allra viktigaste.

Johansson har, med god hjälp av Michael Engström, byggt upp det lag som just nu är bäst i Sverige. Med en extremt stor noggrannhet har duon handplockat de spelare som har värvats utifrån.

Yared Hagos, Christian Söderström och Fredrik Warg hade inga lyckade säsonger bakom sig när Johansson hörde av sig.

I Skellefteå har de hittat rätt.

Pierre Edouard Bellemare och Johan Forsberg hämtades från allsvenskan. Joakim Lindström och Mikko Lehtonen var två välscoutade klasspelare inför årets säsong.

Dessutom har Johansson från Piteå hårda nypor. Han ställer stenhårda krav och tvekar inte att skicka i väg de spelare som inte rätar in sig i ledet.

Anställningen av Lasse Johansson skedde samtidigt som klubbens juniorsatsning började ge utdelning.

Lars Marklunds, Stefan Klockares, Jan Erixons och Hans Wallssons juniorfabrik har formligen sprutat ut nya stjärnor de senaste åren. Och där har ni den andra stora anledningen till att Skellefteå plötsligt är bäst i Sverige.

Nio 90-talister på isen

I går mot Modo hade Skellefteå nio spelare födda på 1990-talet på isen.

Nio spelare.

Dels är 90-talisterna fruktansvärt bra, dels är de billiga.

Att kunna pressa in tre landslagsbackar (Rundblad, Erixon och Adam Larsson) för tillsammans under 100 000 kronor i månaden ger givetvis ekonomisk möjlighet att lägga pengar på stjärnspelare som Lindström och Lehtonen.

Självförtroende och pondus

Skellefteå har alla chanser att gå hela vägen. Laget har varit i semifinal de två senaste åren och skaffat sig välbehövlig slutspelsrutin.

Både klubben och spelarna utstrålar ett självförtroende och en pondus som är svår att hitta någon annanstans. Och vilken annan elitserieklubb hade vågat satsa på en totalt oprövad tränare för att ta det sista steget mot toppen? Knappast någon.

Men Skellefteå vågade och Anders Forsberg har visat sig vara exakt rätt person för att förädla de spelare och den spelidé som redan fanns i klubben.

ARTIKELN HANDLAR OM