”Klart att han ska vara orolig”

HOCKEY

Leif Strömberg om Czarneckis fiaskostart i Färjestad

Foto: PRESSAD Färjestad har sex raka förluster och tränare Niklas Czarnecki är nu pressad att börja vinna matcher.

Niklas Czarnecki är starkt ifrågasatt efter Färjestads fiaskostart.

En som vet hur det känns att få sparken från Karlstadsklubben är Leif Strömberg.

– Klubbledningen har inte tålamod länge till om det fortsätter så här, säger han.

Färjestad och nya tränaren Niklas Czarnecki har fått en mardrömsstart på säsongen. Ingen seger vid full tid på de sju första matcherna och bara elva gjorda mål. I kväll väntar ny tuff bortamatch mot Frölunda, som toppar elitserien.

En ny förlust sätter Niklas Czarnecki i en än mer utsatt situation.

”Visade enorm respekt”

En som kan sätta sig in i vad Czarnecki går igenom just nu är Malmös nuvarande tränare Leif Strömberg. Han kom till Färjestad under lockout-säsongen 2004/05. Året efter fick han sparken.

– Det var odramatiskt. Jag blev uppkallad till kontoret av Håkan (Loob) och Lars (Glennert) och de visade mig trots allt en enorm respekt, säger Strömberg.

– Kraven i Färjestad är stora och ska vara det. Du ska vinna matcher – that is it, och på något sätt älskade jag det. Oavsett om vi vann eller förlorade var det fullsatt i tränarrummet efteråt. Hela styrelsen var där och skakade hand.

Hur orolig ska Czarnecki vara för att även han får sparken?

– De ligger tolva och vinner inga matcher. Klart han ska vara orolig. Den säsongen jag fick sparken låg vi aldrig sämre än fyra eller femma.

”En tajt organisation”

Hur stort tålamod tror du att klubbledningen har?

– Det har de inte så länge till om det fortsätter så här, och varför ska de ha det? De har själva sagt att de ska ta guld, och en sak vet jag: det är inte okej att ligga sist med Färjestad. De har ett alldeles för bra lag för det. Jag hoppas verkligen att han (Czarnecki) har spelarna med sig för det är viktigt.

Varför är det så svårt för en utomstående tränare att komma till Färjestad?

– Det är en jättesvår fråga. Men det är ju byggt mycket på kemi där med Loob, Rundqvist och (Tommy) Samuelsson, som var tränare förra säsongen. Det är en jäkligt tajt organisation.

ARTIKELN HANDLAR OM