Succé för Janmark–  direkt i NHL-debuten

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

”Fattar inte riktigt hur stort det här är”

1 av 3 | Foto: AP

NEW YORK. Mattias Janmark gjorde succé direkt i NHL-debuten i natt.

Den hann inte mer än börja förrän han stänkte in ett mål på Pittsburgh-keepern Marc-Andre Fleury.

– Fantastiskt kul, men man fattar inte riktigt hur stort det här är när man är mitt inne i det. Det kommer nog sjunka in först om ett tag, säger den nye Dallas-stjärnan till Sportbladet efter det som till sist blev en 3-0-seger.

Starten på förre AIK- och Frölunda-profilen Mattias Janmarks nordamerikanska karriär börjar likna en gammal Buster-story.

Ingen i Dallas hade räknat med något annat än att han skulle få inleda i AHL för att anpassa sig till spelet på den här sidan Atlanten, men den 22-årige stockholmaren gjorde så starkt intryck på coachen Lindy Ruff och general managern Jim Nill under campen att han överlevde ”cut” efter ”cut” och till sist hade han en plats i den slutgiltiga truppen.

Målskytt i första bytet

Och när det i natt var dags för NHL-debut, mot stjärnspäckade Pittsburgh Penguins hemma American Airlines Center, vad hände då?

Jo, han stänkte in 1-0 redan i sitt första byte.

Mattias kom lätt släpande i en kontring tre mot tre, fick pucken av Ales Hemsky mitt i slottet och stänkte med ett kvickt skott in NHL-karriärens första balja.

– Jag hade inte varit inne mer än 20 sekunder och det var första touchen på pucken åtminstone i anfallszonen, berättar han på telefon från Dallas.

– Att det skulle bli mål på det viset, direkt, hade jag inte kunnat ana. Men det var förstås fantastiskt kul och jäkligt skönt. Nerverna släppte lite där. Men allt som händer just nu är nästan lite svårt att ta in. Man fattar inte riktigt hur stort det är. Det kommer nog att ta ett tag innan det sjunker in.

”Malkin såg jag hela tiden”

Premiären gick bra även i övrigt; Mattias var inblandad i ytterligare några heta chanser och stod upp bra mot superstars som Sidney Crosby och Evgeni Malkin.

– Ja, Malkin tyckte jag att jag såg nästa hela tiden och det är väldigt skönt att se att man faktiskt kan spela mot så skickliga spelare, fortsätter han.

– Överhuvudtaget gillar jag hockeyn här, det händer saker och blir mycket chanser hela tiden. Då är det roligt att spela

Dallas stod också som lag för en mycket stabil premiär och lyckades alltså nolla Pittsburgh. Jamie Benn fastställde slutresultat 3-0 i mitten av tredje perioden, på assist från John Klingberg.

– Ja, det är starkt att slå ett lag som Pittsburgh med de siffrorna. Vi har ju inte vunnit något under försäsongen, men vi har sagt att det inte spelar någon roll. Det är bättre att vinna premiären istället, säger Mattias Janmark.

Två assists (!) av Niemi

En annan nykomling i Dallas som hade en storartad kväll var finländske målvakten Antti Niemi.

Han inte bara höll nollan mot Crosby och Kessel och Malkin och allt vad de heter.

Han stod för två assist (!) också.

– Det kan väl inte bli bättre. Han var verkligen grym och stod för några riktigt svettiga räddningar, berömmer svenske lagkamraten Mattias Janmark.

Se Janmarks första mål i NHL här (OBS extern länk!)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM