Revansch efter premiärfiaskot

HOCKEY

Sverige sänkte Schweiz i ödesmatchen

1 av 2 | Foto: Emilia Andersson firas efter hon gjort 0-2 under ishockeymatchen i Dam-VM mellan Schweiz.

Malmö/STOCKHOLM. Sarah Grahn var ifrågasatt efter fiaskot mot Japan i går.

Men målvakten och Sverige reste sig och vann ödesmatchen mot Schweiz.

– Jag kände mig mer inne i det i dag, säger Grahn.

Sverige föll med 4-3 i VM-premiären mot Japan efter straffar. Efter förlusten fick målvakten Sarah Grahn kritik för sin insats av bland annat SVT:s expert Mikael Renberg.

Grahn fick ändå chansen från start i ödesmatchen mot Schweiz. Många ville se Kim Martin Hasson i målet, men hon var inte ens ombytt.

– Jag ska erkänna att vi hade en diskussion om målvaktsfrågan och vi pratade med alla tre målvakterna, både individuellt och samlat och sen tog vi ett beslut med Sarah. Jag litar på henne väldigt mycket. Med en match i benen hoppades vi att det skulle se ut som det gjorde i dag, säger förbundskapten Leif Boork.

Martin Hasson har dragits med höftproblem och var osäker på VM-spel in i det sista, men stjärnan själv är tydlig med att hon hade kunnat spela mot Schweiz.

– Ja, det hade jag. Det är ett frågetecken med tanke på att jag inte vet hur länge jag håller, säger hon till SVT och fortsätter:

– Det är Boork som tar beslutet och det är han som bestämmer så det är bara att lyda. Man vet inte riktigt hur han tänker alltid, men han har säkert en baktanke som är bra så jag litar på det.

”Satsar på den friska”

Boorks val visade sig vara lyckat. Grahn gjorde en betyligt bättre match än senast och höll nollan fram tills det återstod två minuter av matchen. Då ledde Sverige redan med 3-0 efter mål av Erika Grahm, Emilia Andersso och Erica Udén Johansson. Trots två snabba mål från Schweiz blev det seger i måstematchen.

– Vi drar på oss några onödiga utvisningar, men vi krigar på bra. Jag känner mig mer van vid matchtempot i dag, jag kände mig mer med helt enkelt, säger Grahn som hyllades av experterna efter matchen.

– Det har varit diskussioner om målvaktsbiten, men i dag är hon klockren, säger SVT:s expert Patrik Ross.

– Bra av Sverige och bra av Sarah Grahn i mål, säger Renberg.

”Ingenting jag tänkt på”

Grahn själv säger dock att hon inte påverkats av kritiken.

– Ingenting, jag glömde bort det två timmar efter match när jag fick beskedet att jag skulle så det är ingenting jag har tänkt på i dag, säger hon till SVT.

Även Boork var nöjd med att ha gett Grahn fortsatt förtroende.

– Jag är glad för Sarahs skulle och jag tycker hennes spel får tala för sig själv så får andra dra slutsatserna, säger han.

Om Sverige vinner nästa mot mot Tyskland är laget klart för kvartsfinal.

ARTIKELN HANDLAR OM