Efter kaoset – avtal ”i sista stund”

Domarna dömer SHL-premiären utan att något nytt avtal hunnits förhandlas fram

Domarkaoset har försenat ett nytt avtal för SHL-domarna.

Så sent som i torsdags var beskedet att flera domare skulle tvingas döma enligt förra årets avtal under inledningen av SHL.

– Men det har gått fort de senaste dagarna och vi har lyckats komma överens om ett nytt avtal, säger säger Elidomarföreningens ordförande Leo Takula i dag.

Det har varit en minst sagt turbulent höst för domarkåren. Bråket kring domarbasen Ulf Rönnmark har överskuggat det mesta.

Bland annat ett nytt arvodesavtal, som berör huvuddomare som inte är heltidsanställda och linjemän, som skulle ha varit klart till SHL-premiären.

Men ett redan försenat arbete försenades ytterligare med all turbulens kring domarfrågan. När Sportbladet i torsdags pratade med Leo Takula hade man gett upp tanken att få till ett nytt avtal.

– Man lär sig av misstagen, med facit i hand borde vi ha börjat tidigare med allt. Men normalt sett hade det inte varit några större problem med det nya avtalet, men så dök allt det här andra upp och tog tid och kraft. Men inom några veckor räknar jag med att vi ska ha det nya avtalet på plats.

Kom överens på ett par dagar

I stället var man överens om att köra vidare med förra säsongens avtal för att parterna skulle köpa sig tid att förhandla fram den nya överenskommelsen.

– Avtalsmässigt ser jag inte att det är några problem. Däremot har vi inte kommit så långt som jag tänkt med det nya avtalet, sa Leo Takkula i torsdags.

Men domarna har ett avtal där de är försäkrade och har rätt villkor?

– Ja, absolut. Jag skulle inte skicka ut några domare på isen om inte allt var i sin ordning.

Men i dag, när Sportbladet publicerat texten om att domarna dömer med förra årets avtal, hörde Takula av sig och berättade att man kommit överens om ett nytt avtal:

– Ja, vi jobbar snabbt…, säger han.

Är ni från domarhåll nöjda med det nya avtalet?

– Som alltid i en förhandling är det ett givande och tagande. Vi har fått igenom vissa saker vi ville medan vi har fått ge oss på andra.

TIPSA REPORTRARNA! Mejla Tomas Ros och Hans Abrahamsson här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!