Experten: ”SHL-historiens sämsta...”

Sågar Örebros Tom Wandell efter baklängesmålet - när Dif krossade ÖHK

avErik Karlsson

HOCKEY

Normalt sett känd för hårt gnugg och starkt defensivt arbete.

I dag klev Henrik Eriksson in och blev hattrickskytt för Djurgården i krossen av Örebro – bland annat tack vare hjälp från Örebros stjärnspelare Tom Wandell.

– SHL-historiens sämsta backchecking, säger C Mores expert Sanny Lindström.

– Det var väl kul att höra, svarar Wandell ironiskt till NA.

Henrik Eriksson är inte känd som någon offensiv spets. På två säsonger. 2015/16–16/17, skrapade Eriksson bara ihop ett enda mål. I fjol lossnade det lite med sju och nu ser han ut att vara på väg mot en ny produktiv säsong.

I mötet med Örebro klev han fram ordentligt. Matchen stod 1–1 när Eriksson slog in 2–1 i slutet på första perioden med ett skott rakt över benskyddet på Örebros Eero Kilpeläinen.

13 minuter in i andra perioden kom 3–1 – även det från Eriksson.

– Man blir positivt överraskad när man går ut och smäller dit två. Skam den som ger sig, man får lägga ner lite tid och träna extra på eftermiddagarna, men det kanske ger resultat, säger Henrik Eriksson i C More.

3–1-målet var frukten av en uppåkning från Marcus Davidsson som tog sig från egen blå långt in i Örebros zon där han lämnade över den till Eriksson. Och det kunde han göra efter något som bara kan beskrivas som ett ovanligt slött hemjobb från Örebros stjärna Tom Wandell. Han gled genom mittzon innan han lite tafatt sträckte upp klubban för att försöka stoppa Davidsson.

”Måste han åka till sjukhuset?”

”Wandells backcheck på Djurgårdens 3–1-mål är lite av en klassiker”; skriver Sportbladets hockeyexpert Hans Abrahamsson på Twitter och han får medhåll av Sanny Lindström i C Mores studio.

– SHL-historiens sämsta backcheck. Det kostar ett mål och sådant är (tränaren) Niclas Sundblad jättenoga med. Som tilltänkt stjärnspelare är det på tok för dåligt, säger Lindström som fortsätter:

– Ett otränat hockeyöga måste undra om han har en infektion i kroppen, virus, om han måste åka till sjukhuset? Han gör ju ingenting!

Efter matchen svarade fick Wandell frågor om Lindströms utspel:

– Jag kommer från ett friläge och har åkt ganska så mycket skridskor innan. Det är svårt, säger Wandell innan han tystnar en stund, säger han till NA och tillägger ironiskt:

– Men det var väl kul att höra.

Wandells tränare Niclas Sundblad kunde bara hålla med om kritiken mot sin stjärna:

– Även om han har tunga ben så måste han åka hela vägen. Det finns ingen diskussion. När Tom inte åker hela vägen så blir vi lurade och det blir avgörande, säger han.

Kross i sista perioden

I tredje perioden rasade Örebro ihop fullständigt. Djurgården vann slutakten med 5–1 efter Dif-mål från Jesper Pettersson, Sebastian Strandberg, Linus Hultström, Daniel Brodin – och passande nog Henrik Eriksson som avslutade med att fullborda sitt hattrick till hisnande 8–2.

– Det här är en hemmapremiär vi vill glömma, säger Niclas Sundblad.

Så många SM-guld har SHL-lagen 00:26