Svaret – efter domarsågningen

avJonathan Nilsson

IK Oskarshamns tränare Håkan Åhlund kallade domaren arrogant och inkompetent efter gårdagens match mot Karlskrona.

Nu svarar hockeyallsvenskans domaransvarige på kritiken.

– Jag förstår inte varför han måste ut och prata i media istället för att bara prata med domaren efteråt, säger Pär-Olof Livf, domaransvarig.

IK Oskarshamn bortabesegrade Karlskrona med 2–1 efter förlängning under fredagskvällen och tog därmed över serieledningen i hockeyallsvenskan.

Oskarshamn fick ett mål bortdömt i slutet av tredje perioden vid ställningen 1–1 och tränaren Håkan Åhlund var starkt kritisk till domarinsatsen på presskonferensen efteråt.

Foto: Erik Simander/TT
Håkan Åhlund

– Vi har ett mål som blir bortdömt, som jag tycker är helt horribelt, sa han samtidigt som han håller fast vid kritiken när Sportbladet kontaktar honom.

– Jag står för att jag tycker han var arrogant och inkompetent, det finns inget mer att tillägga när det var på den nivån som vi har i går. Jag pratade med både Johan (Nordlöf, domaren) och Pär (Pär-Olof Livf, domaransvarig i hockeyallsvenskan) efter matchen för att klargöra vad jag skulle säga på presskonferensen.

”Djupt olyckligt”

Pär-Olof Livf delar inte den bilden.

– Han har pratat med mig och domaren efter matchen, men han sa inget om att han skulle gå ut med det på presskonferensen.

– Det är djupt olyckligt att det ska gå så långt, om Håkan känner sig orättvist behandlad så får han höra av sig till mig. Då får man ha den respekten att det stannar där, jag kommer ringa Håkan och så får vi reda ut vad som har hänt, säger Lifv.

Pär-Olof Livf är tydlig med att han inte har sett matchen själv, men han har pratat domaren efter matchen.

– Det han säger om att kaptenen får skylla sig själv är ryckt ur sitt sammanhang. Det var något i stil med att ”om du vänder upp i det läget så sätter du dig i en dålig position, då har man till viss del ett eget ansvar”, sa domaren till mig. Jag förstår inte varför han måste ut och prata i media istället för att bara prata med domaren efteråt.

”Det har jag svårt att se”

Åhlund är även kritisk mot videdomaren och säger att det är en lokal person på plats.

– Vi går inte ut med namn på de som sitter där. Men vi har Björn Wettergren som är ansvarig och får alla situationer, han lämnar alltid feedback i efterhand på alla bedömningar som görs. Men det är riktigt att videodomaren är behjälplig. Sen är de säkerligen från närområdet, men det har att göra med att de ska ta sig till arenorna och kunna sitta där. Vi kan inte skeppa runt videodomare runt om i hela landet. Så på alla arenor är det mer eller mindre lokala videodomare som bor i närområdet.

Han säger även att domaren inte hälsade på honom innan matchen.

– Det har jag svårt att se. Domarna tar alltid en sväng runt båsen före matchen. De kanske inte uppfattade varandra, man kan få ögonkontakt eller nicka till, det är lite olika naturligtvis.

Kan detta få några konsekvenser?

– Jag kommer som sagt ringa Håkan för att reda ut vad som har hänt. Vi pratades vid igår men jag kommer ta kontakt med honom igen. Sedan har vi inte någon bestraffning vad gäller det som sägs efter en match på en presskonferens, det hänvisas till yttrandefriheten och kan inte hanteras av disciplinnämnden.

ARTIKELN HANDLAR OM