HÅNET MOT ELITSERIEN

Hedberg dömer ut svensk hockey: Uppnosig och arrogant

Foto: FOTO: THOMAS JOHANSSON
BÄST & SÄMST Linköping toppar elitserien – men i Europa har det gått betydligt sämre. Inte en enda vinst i Champions Hockey League och utslagna i gruppspelet.

Fiasko i Champions Hockey League.

Då sågar Anders Hedberg svensk hockey.

– Deras uppnosiga och arroganta attityd har fått sig en smäll, säger Tre Kronors förre general manager.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
TILL ATTACK Anders Hedberg, talangscout och före­ detta GM för Tre Kronor anser att svensk hockey inte längre kan slå sig för bröstet . ”Man måste reflektera över vad som är fel”, säger Hedberg.

Svenska mästarna HV71 och elitserieettan Linköping klarade inte ens att gå vidare från gruppspelet av storsatsningen Champions Hockey League, där totalsegraren tilldelas 10 miljoner kronor i vinstpengar. Schweiziska, finska och tjeckiska lag gjorde det svenska lagen misslyckades med. Ta sig vidare.

– Vi har inte alls presterat på den nivå vi vill i CHL och det är synd, säger Linköpings målvakt Daniel Henriksson.

I en krönika på Champions Hockey Leagues hemsida skriver nu Anders Hedberg, Tre Kronors förre GM och scout för New York Rangers, om hur svensk hockey måste bli ödmjukare och sluta kalla elitserien för världens näst bästa liga, efter NHL.

”Dags att bli ödmjuka”

”För den schweiziska ligan har Zürichs starka insatser blivit ett genombrott. Jag är säker på att fansen i Linköping inte förväntade sig att deras hjältar fått 7–2 i baken hemma. Den svenska elitserien har i många år kallat sig själv för den näst bästa ligan i världen. De kan inte använda den slogan på ett tag, och deras uppnosiga och ibland arroganta attityd måste ha fått sig en smäll. Det är dags för dem att bli ödmjuka och se till sig själva”.

När Sportbladet pratade med Anders Hedberg i går var han på väg till Madison Square Garden i New York för att se Rangers mot Florida.

– Det jag menade med krönikan är att jag tror att Champions Hockey League har visat att svensk hockey inte varit så bra som kanske många trott. Om vi var den näst bästa svenska ligan för något år sedan så är vi inte det längre, det har CHL visat.

Får medhåll av Henriksson

Du skriver om uppnosighet och arrogant attityd, vad menar du?

– Intrycket jag fått av att prata med utländska lags representanter är att de tycker att vissa lags ledare och spelare varit rätt kaxiga och uppnosiga.

– Jag kan inte gå in på specifika detaljer som lagen bör göra bättre, men hungriga vargar jagar bäst. Det går inte att slå sig för bröstet hela tiden. Man måste reflektera över vad man gjort fel när två svenska lag inte går vidare. Det är dags att bli ödmjuka och driva på sin egen utveckling.

Trots den fräna kritiken får Hedberg i viss mån medhåll av Linköpings målvakt Daniel Henriksson.

– Vi måste börja prestera och det är absolut dags att svenska lag börjar vinna matcher på den nivån.

Men han tycker att den svenska elitserien står sig förhållandevis bra mot de andra europeiska ligorna.

– Den ryska håller jag väl högst men sedan är vi väl med där under. Framförallt har vi väldigt bra bredd, säger Henriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM