Färjestad tar detta – tack vare bortaplan

Publicerad 2012-03-11

Emil Karlssons snabbanalys: Det är svårt att spela som de måste göra inför en krävande och kräsen publik i Karlstad

Här har lagen slitit en hel grundserie för att få hemmaplansfördel.
Men efter att ha sett Färjestad besegra HV71 i Kinnarps tänker jag...
Färjestad vinner kvartsfinalserien – tack vare bortaplan.

Sportbladets Emil Karlsson.

Färjestad – som slutade sexa i elitserien efter en svajig säsong – kom inte till Kinnarps med ambitionen att spela champagnehockey. Laget lät HV föra spelet, inväntade motståndarens misstag, och högg sedan skoningslöst.
FBK hade bara fått iväg två skott mot mål när lagkaptenen Rickard Wallin norpade pucken och snärtade in 1–0 mellan benen på Andreas Andersson efter 17.43. HV-backen Daniel Grillfors misslyckade dragning var precis ett sånt misstag som gästerna hade väntat på.
– Vi står för spelet, sedan gör vi ett misstag, och då gör de mål, suckade HV-backen David Petrasek.
En mening som sammanfattade en hel period. Plötsligt kunde Färjestad spela mer avslappnat, med en ledning i ryggen, och tog över matchen fullständigt.
Direkt i andra sköt Magnus Nygren 2–0 via olycklige HV-backen Mattias ”Kolan” Karlsson och Per Åslunds vackra 3–0-mål på volley kändes logiskt sett till matchbilden.
I tredje kämpade HV förgäves för att komma in i matchen, men FBK vägrade bjuda på något gratis, samtidigt som målvakten Cristopher Nihlstorp storspelade.

Tröstmålet viktigt

Ulf Dahlén chansade och plockade ut målvakten med fyra och en halvminut kvar, men Rickard Wallin kunde sätta 4–0 i tom kasse. Mattias Karlsson reducerade sedan med 2.11 kvar.
Av akademisk betydelse kan tyckas, men det var nog viktigt för HV inför framtiden att spräcka Nihlstorps nolla.
Men jag tror att FBK tar detta – tack vare bortaplan.
Jag tror att det är exakt så här som Färjestad måste spela för att ha en chans att rå på HV71. Men det är svårt inför en krävande och kräsen publik i Karlstad.
Därför tror jag att Färjestads lycka – hur märkligt det än kan låta – är att få en eventuellt sjunde avgörande match på bortaplan, där laget kan spela precis som i kväll; snålt, tillknäppt, effektivt, utan krav på skönspel.
Sedan ställer jag mig frågande till HV71:s målvaktsfråga. Ständige båsöppnaren Andreas Andersson har tagit över förstaspaden från Daniel Larsson efter 93,31 i räddningsprocent i grundserien.
Men grundserie är grundserie och slutspel något helt annat.
Andersson spelade i dag sin blott tredje slutspelsmatch i karriären. 32-åringen har fortfarande inte vunnit en enda slutspelsmatch.

Kan bli en ny klassiker

Sedan 2002 har Färjestad och HV71 varit svensk hockeys giganter med fyra respektive tre SM-guld.
Flera möten lagen emellan har varit minnesvärda.
2004 hade Färjestad bokat guldbankett och lagt champagnen på kylning inför sjätte matchen på hemmaplan, men HV71:s Fredrik Olausson – med ett frostigt förhållande till FBK-fansen – avgjorde med matchens enda mål. HV71 säkrade sedan guldet tämligen enkelt genom 5–0 i Kinnarps.
2006 ledde HV71 sjunde avgörande semifinalen med 3–2, men FBK vände till 4–3 under matchens sista minut. Jonas Höglund kvitterade och Rickard Wallin avgjorde efter en tabbe från Björn Melin.
2009 vann HV71 första finalmatchen, men Färjestad vände och vann guld efter 4–1 i matcher.
Årets kvartsfinal har alla förutsättningar att bli en ny klassiker.

Följ ämnen i artikeln