Grönborg: ”Vore fantastiskt med NHL”

avTomas Ros

HOCKEY

Rikard Grönborg drömmer om NHL.

Att bli första svenska huvudtränaren i världens bästa liga.

– Det vore fantastiskt, säger 50-åringen.

En era är snart över. Den som Rikard Grönborg haft på Svenska Ishockeyförbundet.

Först som spion för 12 år sedan. Därefter som förbundskapten för U18-landslaget och för Juniorlandslaget, J20, samt assisterande förbundskapten för Tre Kronor.

Och när han fick chansen att visa upp sig i Tre Kronor som ytterst ansvarig för landslaget, från hösten 2016, har det gått mycket bra för den karismatiska ledaren, som bott halva sin uppväxt i USA.

VM-guld 2017.

VM-guld 2018.

Ett unikt facit och imponerande eftersom bedriften utfördes i stort sett med två helt olika landslag.

Nu väljer Grönborg att inte förlänga med Ishockeyförbundet.

– Speciellt att sluta på förbundet. Jag har jobbat nio år på heltid och haft flera olika roller. Har väldigt många trevliga minnen från svensk ishockey, säger han.

”Klart det vore fantastiskt”

Han pratar om nya utmaningar.

Där nyfikenheten kommer driva honom till nya uppdrag.

Troligtvis till Nordamerika.

– Ja, en dag kommer vi hamna där. Det har jag lovat min fru Dawnie, som kommer från USA. Men jag är faktiskt öppen för allt just nu. Kommer inte säga att jag ska ha ett speciellt jobb eller så. Jag är öppen för allt, säger Grönborg.

Men givetvis lockar det att bli förste svenska huvudtränaren i NHL.

Johan Hedberg, Ulf Samuelsson, Stefan Lünner och Kjell Samuelsson har haft ledande sportsliga roller i NHL. Men ingen har varit huvudtränare.

— Klart att det vore fantastiskt. Vi får se vad som finns runt hörnet.

Redan i somras hade Grönborg möten och samtal med NHL-klubbar. Carolina, Dallas, Buffalo med flera har nämnts från olika källor till Sportbladet.

– Jag har pratat med några klubbar därborta. Men vi har aldrig nått fram till något erbjudande eller så. Och det har aldrig varit aktuellt att bryta kontraktet redan nu. Jag vill fortsätta det som jag startat med förbundet. Vill ha ett tredje guld i rad med Tre Kronor.

Nu blir det Grönborgs adept Johan Garpenlöv som tar över rollen som förbundskapten från juni 2019.

– Ett bra val. Han går hem hos spelarna och är en bra ambassadör. Förbundet har en röd tråd som man följer och Johan kommer göra ett bra jobb, säger Grönborg.

Tre Kronors VM-guld genom tiderna 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM