Mål, assist och slagsmål för svensken i dramat

avPer Bjurman

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

NEWARK. Patric Hörnqvist fullbordade ett Gordie Howe hattrick när Pittsburgh vann ett fantastiskt drama mot New Jersey i natt.

Han stod för mål, assist – och något som i alla fall liknade regelrätt slagsmål i slutet.

– Ha, det vet jag inte, det var inte mycket till fajt. Jag är mest glad över att jag gjorde mål från blålinjen. Det har inte hänt många gånger, säger krigaren från Sollentuna till Sportbladet efter 4-3-segern

Precis som när de möttes för en vecka sedan blev det en thriller av finaste sort när divisionsrivalerna Devils och Penguins brakade samman i The Rock i Newark.

Matchen hade  intensiteten och nerven och adrenalinet världen inte brukar få se förrän i slutspelet – och en passionerad Patric Hörnqvist inblandad i nästan allting. 

Först stod han för den eleganta assisten till Conor Shearys 1-1-mål i första perioden  – och sedan utjämnade han själv till 3–3 genom att svepa in en äkta strumprullare från blålinjen i mitten av tredje perioden.

– Ja, det är jag verkligen glad över. Jag har sannerligen inte gjort många mål från blålinjen, jag vet inte när det senast hände, skrockar den 31-årige gladiatorn som huvudsakligen gör sina mål efter brottningsmatcher framför kassen när vi träffar honom efteråt.

– Jag skojade med våra backar och sa att ja, det är ju inte alls svårt att få genom  puckarna därifrån, he he.

Fullbordade Howe-hattrick

I slutet av ordinarie matchtid fullbordade ”Bengan” i praktiken ett Gordie Howe hattrick.

Efter en tekning när gästerna menade att Travis Zajac hade utsatt Sidney Crosby för en butt-endning blev det riktigt grinigt på isen och den svenske pingvinen hamnade i handgemäng med John Moore och visades ut för roughing.

– Jag såg inte vad som hände, om det var en butt-ending eller inte, men båda båsen tände verkligen till i det läget och då vill man ju vara med och hjälpa till, flinar han.

– Men jag vet inte om det blev så mycket till fajt, lite mer krävs det nog för ett äkta Gordie Howe hattrick.

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Vad han än utsattes för hämnades Sidney Crosby genom att nitton sekunder in i övertidsperioden avgöra – med en praktiskt taget lika snygg volley som mot Montreal för en dryg vecka sedan. 

– Jäkligt skönt, vi behövde det här efter förlusten mot Detroit i förrgår. Det var inga glada miner efter den matchen, men det kom rätt sorts respons ikväll. Fortsätta prestera på den här nivån kan det bli en väldigt kul vår igen, menar Hörnqvist.

För Devils sved förlusten förstås svårt, men de kunde trösta sig med att de i alla fall tog en poäng – samtidigt som Florida förlorade på övertid mot Ottawa.

Därmed har de fortfarande tre poängs försprång – och avgörandet under sista grundserieveckan i egna händer.

Även Carl Hagelin stod för en assist i nattens match.

ARTIKELN HANDLAR OM