Landeskog: ”Nu är ingenting omöjligt”

avPer Bjurman

Foto: Jack Dempsey / TT / NTB Scanpix

NEW YORK. Ifjol sämst av alla – nu en av de potentiella skrällarna i Stanley Cup-slutspelet.

Colorado Avalanche har på bara ett år genomgått ett makalöst förvandlingsnummer.

– Den stora vändningen kom under resan till Sverige i höstas. Innan dess var vi 25 killar som spelade hockey ihop. I Stockholm blev vi ett lag. Nu är ingenting omöjligt för oss, säger svenske lagkaptenen Gabriel Landeskog till Sportbladet.

Kontrasten kunde inte vara mer iögonenfallande.

Förra våren fick ett slokörat Avalanche smyga ut på sommarlav efter den sämsta säsongen i organisationens historia.

Nu avslutade de ett enastående grundserieframträdande genom att i allra sista omgången tränga sig över slutspelsstrecket – och gör sig redo för en episk playoff-batalj mot President’s Trophy-vinnarna Nashville Predators.

– Ja, det här hade man inte kunnat föreställa sig för ett år sedan. Vi har verkligen gjort en fantastisk resa på så kort tid, säger Gabriel Landeskog på telefon från hemstaden Denver.

– Men det är vad som kan hända när man är en sammansvetsad grupp där alla tror på varandra. Jag har aldrig varit med i ett lag där alla känner lika starkt för varann, vi är ett riktigt kompisgäng som trivs fantastiskt bra ihop på isen och umgås även utanför hockeyn.

”Umgicks intensivt i fem-sex dagar”

”Gabbe” menar att den glödande gruppkemin tog form när laget i november reste till Stockholm för de två seriematcherna mot Ottawa på Globen.

– Ja, den stora vändningen kom under resan till Sverige. Innan dess var vi 25 killar som spelade hockey ihop. I Stockholm blev vi ett lag, förklarar han.

– Vi hade ju en hel del nya, unga spelare och det var verkligen när vi fick spendera all den tiden på flygplan och umgås så intensivt i fem-sex dagar vi svetsades ihop till ett gäng.

Nu ska det gänget alltså ta sig an Nashville Predators – President’s Trophy-vinnare och stor Stanley Cup-favorit. 

”Ännu en playoff-runda för oss”

Kapten Landeskog är övertygad om att de kan skrälla.

– Ja, absolut. Predators är helt klart ett av de allra bästa lagen, men det blir alltid överraskningar och ”upsets” i Stanley Cup. Ingenting känns omöjligt för oss, vi har definitivt chansen, understryker han.

– Inte minst som vi i princip redan spelat slutspelsmatcher sedan i februari. Det här känns liksom bara som ännu en playoff-runda för oss. Det är inte för inte som jag började odla slutspelsskägg redan för en månad sedan, he he.

”Gabbe” känner sig överhuvudtaget i utmärkt form inför första slutspelsmatcherna på fyra år.

– Ja, det här ska bli fruktansvärt kul, det är ju för att få vara med i playoff man håller på, säger han.

– Jag känner mig pigg och fräsch i kroppen men även om jag hade några skavanker skulle det inte vara några problem. Det är slutspel nu, då känner man inte efter. Man doppar överhuvudtaget inte tårna i vattnet i såna här matcher. Man dyker bara rakt i.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL