SHL Svenska hockeyligan

Skellefteå klart för slutspel

Av: 

Tobias Österberg

HOCKEY

Vann derbyt mot Luleå

Skellefteå är klart för slutspel efter seger mot Luleå med 3–2 på torsdagskvällen.

– Jag är mycket stolt att vi grejade slutspelet på egen hand och slipper vara beroende av andra i sista omgången, sade Hans Särkijärvi, Skellefteås tränare efteråt.

Skellefteå AIK fick många anledningar att fira.

Skellefteå AIK fick många anledningar att fira.

Foto: Bildbyrån

Skellefteåtränaren kan också glädja sig åt att två av målen mot Luleå gjordes i numerärt överläge, en nyckelingrediens inför det kommande slutspelet.

Under säsongen har Västerbottenslaget spelat uselt i power play. Inför torsdagens omgång var Skellefteå och Södertälje de två lag som gjort minst antal mål i numerärt överläge, 34.

– Det har varit väldigt tungt för oss i power play. Nu har vi börjat förbereda oss för slutspelet, sade Hans Särkijärvi leende.

– Mycket sitter i självförtroendet, och vi är inne i en uppåtgående trend nu, sade han.

Skellefteå bjöd på blixtrande snabb skridskoåkning och raka avslut i det heta norrderbyt i en fullsatt arena (5 600 åskådare). Luleå stressades och hängde inte alls med, utan drog på sig utvisningar.

Soloräd av Månsson

– Vi tar för många onödiga utvisningar och är inte tillräckligt aggressiva framför Skellefteås mål. Vi släpper också in enkla mål. Vi måste höja fokuseringen till nästa match (Timrå borta), sade Roger Rönnberg, Luleås tränare.

Norrbottenslaget ligger nu femma i tabellen, men laget har fortfarande en teoretisk chans att nå fjärdeplatsen.

Skellefteå gjorde sina tre mål under första halvan av matchen, och ledde med 3–0 i mitten av andra perioden.

Mathias Månsson öppnade målskyttet genom en soloräd förbi Luleås backar Jaroslav Obsut och Kristoffer Berglund efter sju minuters spel.

– Jag fick pucken i anfallszon, tog mig förbi en gubbe, trampade runt och sköt i luckan mellan vänster arm och kroppen på deras målvakt, säger Mathias Månsson efter sitt nionde mål för säsongen.

– Jag tycker vi spelar bra hela matchen. Vi är verkligen på gång. Vi var nere formmässigt ett tag efter jul, men sedan har det hela tiden känts som att vi är på väg uppåt. Skönt att vi grejade slutspelsplatsen på egen hand. Det spelar ingen roll vilket lag vi får möta i kvarten, säger 27-åringen.

Lysande målvaktsspel

Skellefteås två mål i numerärt överläge gjordes av Jimmie Ericsson och Christian Söderström.

Västerbottenslaget slappnade av en aning efter sitt tredje mål och Luleå kunde sakta knapra sig in i matchen, och gjorde också två reduceringsmål genom Mikael Lidhammar och Mats Lavander.

Att Luleå inte gjorde fler mål berodde till stor del på storspelande Nicklas ”Pumba” Dahlberg i Skellefteåkassen.

– ”Pumba” var verkligen bra i dag. Det känns fint att veta att vi har två stabila målvakter inför slutspelet, sade Hans Särkijärvi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

SHL Svenska hockeyligan

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan