Uppdrag Granskning fälls för Leksandsgranskningen

HOCKEY

”Programmet stred mot krav på saklighet”

SVT:s "Uppdrag Granskning" slog fast att Leksands kommun skatteplanerar åt Leksands IF.

Nu fälls programmet av Granskningsnämnden, som menar att UG stred mot kravet på saklighet.

Skatteplanering, olagliga pantsättningar och i princip bortskänkta aktier till ett värde av 39 miljoner kronor. ”Uppdrag granskning” riktade i mars hård kritik mot Leksands kommun – som uppgavs ha gått oerhört långt för att gynna Leksands IF.

Men stämde det verkligen?

– Det är kraftigt vinklat. Vi har en annan bild än vad som framställs, sa kommunchefen Göran Wigert till Sportbladet.

Nu får Wigert rätt. Granskningsnämnden fäller Uppdrag Granskning och anser att programmet stred mot krav på saklighet, uppger Dagens Media.

”Beskrivningen bristfällig”

Enligt branschtidningen skriver Granskningsnämnden i sitt utlåtande:

”I programmet uppmärksammades en affär där Leksands kommun hade sålt två ishallar till Leksands IF:s fastighetsbolag för en krona och via avtal fått ett antal aktier i Leksands IF:s fastighetsbolag. Aktierna togs också upp i samband med redogörelsen för en campingaffär. I programmet sades att värdet på aktierna bedömdes vara 39 miljoner kronor. Enligt nämnden var beskrivningen av värdet på aktierna så bristfällig att programmet i detta avseende stred mot kravet på saklighet”.

Dessutom anser nämnden att programmet inte ”visat tillräcklig grund för uppgiften i programmet att kommunens stöd till Leksands IF medfört en kostnad för kommuninvånarna på 120 miljoner kronor”.

ARTIKELN HANDLAR OM