Malmö: Vi har inte gjort nåt fel

Av: Andreas Käck, Ha Ab

Publicerad:

HOCKEY

Förbundet vill inte straffa klubben – trots bevis från Migrationsverket

David Liffiton, 29, har spelat tre matcher för Malmö utan giltigt arbetstillstånd.

Det bekräftar Migrationsverket för Sportbladet.

Men förbundet hävdar envist att Skåneklubben inte begått något misstag och kommer därför inte att bestraffa dem såvida ingen annan klubb lämnar in en protest.

– Allt jag kan säga är att den här övergången har skett ”by the book”, säger Malmös vd och sportchef Patrik Sylvegård.

Den 5 november meddelade Färjestad att de gör sig av med kanadensiske backen David Liffiton. 21 dagar senare kritade han på Malmö i HockeyAllsvenskan.

Sportbladet kunde på torsdagen berätta att 29-åringen spelat tre matcher för Malmö utan giltigt arbetstillstånd.

Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Mikael Lundström hävdar dock att Liffitons arbetstillstånd från tiden i Färjestad – som gällde till 30 april 2014 – är giltigt tillsvidare.

Förbundet: Vi har fått ok

Men Migrationsverket säger till Sportbladet att dessa regler endast gäller spelare som varit i Sverige i mer än sex månader, vilket David Liffiton inte varit.

– Okej… I så fall råder det delade meningar från Migrationsverket, för vi har fått deklarerat för oss att det ska vara okej för honom att spela tills hans gamla tillstånd löper ut, säger tävlingschef Lundström.

Fast vi har pratat med dem och då säger de att detta bara gäller för spelare som varit i Sverige i över sex månader?

– Okej. Vi kan bara gå på den information vi fått och anta att den är rätt, säger Lundström

I svenska ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser står:

”Förening som spelat match med okvalificerad spelare ska anses ha förlorat matchen. Om den icke felande föreningen vunnit matchen gäller det uppnådda målresultatet. I annat fall räknas målresultatet som 5-0.”

Malmö slår ifrån sig

Detta skulle i så fall betyda att Malmös 5-3-seger borta mot Karlskoga förvandlas till 0-5-förlust. Men i nuläget har förbundet inga planer på att bestraffa Malmö.

– Klart att vi ska följa upp ärendet men huruvida det innebär åtgärder gentemot Malmö, det får vi se. Det är först om något lag lämnar in en protest så att det blir ett tävlingsärende av frågan, säger Lundström.

Malmös vd och sportchef Patrik Sylvegård känner ingen oro.

– Jag har pratat med handläggaren (på Migrationsverket) som säger att David får spela så länge han har ett arbetstillstånd i Sverige. Och David har ett från Färjestad som gäller till den 30 april 2014. Det här tog jag upp med förbundet när han kom till oss och som jag ser det är allt är gjort ”by the book”. Mer än så vill jag inte uttala mig.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN