Lahtinen vill se en stängd elitserie

HOCKEY

Det ger bättre resultat

LULEÅ

Timo Lahtinen vill stänga elitserien.

- Sverige borde följa den finska modellen. Den finska ligan har blivit mycket bättre än den svenska elitserien, säger han.

Södertäljes tränare tycker att det är dags att göra något radikalt för att få liv i den svenska hockeyn. Han välkomnar kvoteringen med minst två juniorer i varje elitserielag.

Men framför allt vill han ha en stängd elitserie.

- Gör som i Finland. Där har man en stängd serie och det har resulterat i mycket bättre hockey. Finland har gått om Sverige.

Vill se fler lag

Så här vill Timo Lahtinen ha det:

- Utöka elitserien och stäng den ett par säsonger. Inget lag ska åka ur. Men det ska finnas en möjlighet att gå upp bakvägen så man inte tar död på klubbarna under elitserien.

- Låt de lag som verkligen har ekonomisk och organisatorisk möjlighet ta plats i serien. Jag vet inte i dag hur många klubbar som har den kapaciteten. Björklöven, Skellefteå, kanske Hammarby och några fler kan vara aktuella bland de allsvenska lagen. Men det måste göras en noggrann undersökning.

Lahtinen är kritisk över elitseriens nuvarande form.

- Som det är nu är det kassörerna som styr mer än tränarna. Det är svårt att hitta långvariga sponsorer när det finns risk för allsvenskt spel säsongen därpå.

Åke Åkerlund

ARTIKELN HANDLAR OM