Sverige ute ur JVM efter rysare

Finland vidare efter sent avgörande

Sverige är ute ur JVM sedan Finland avgjort med 24 sekunder kvar av matchen.

Efteråt kom tårarna.

– Det känns så jävla surt, säger lagkapten Philip Broberg i TV6.

Sverige fick en drömstart i kvartsfinalen mot Finland. Lucas Raymond, som haft problem med målskyttet, klev fram och satte 1–0. Han lurade bort de finska backarna, gick på skott – och hittade luckan i nättaket bakom Kari Piiroinen.

– Det där är världsklass, sa experten Rickard Wallin i TV6.

Och om det målet var snyggt, så var 2–0-målet ännu snyggare. Elmer Söderblom gjorde precis som han gjorde mot Tjeckien i gruppspelet. Han förde pucken mellan benen och tryckte in den i mål.

– Vi hade scoutat lite innan och visste att de finska backarna står högt upp, så det fanns mycket yta, säger Söderblom i TV6.

Tappade allt

Men i andra och tredje perioden förändrades matchbilden helt och Finland började plötsligt dominera.

Henri Nikkanen reducerade till 2–1, storstjärnan Anton Lundell tryckte in 2–2 – och med blott 24 sekunder kvar av matchen klev Roni Hirvonen fram och sköt Finland vidare till semifinal och Sverige ut ur turneringen.

– Det känns tomt. Jättejobbigt. Att förlora mot Finland i en kvartsfinal, det vet alla som håller på med det här att det är skittufft. Jag lider med grabbarna, säger förbundskapten Joel Rönnmark efteråt.

Joel Rönnmark, Philip Broberg och Noel Gunler.
Joel Rönnmark, Philip Broberg och Noel Gunler.

I tårar

Efter slutsignal var de svenska spelarna helt knäckta och flera av dem bröt ut i tårar.

– Det kommer ta ett tag att smälta det här. Hockey betyder allt för alla spelare i det här laget, det tror jag alla där hemma ser också. Alla sliter och kämpar för varandra i det här laget, därför känns det extra surt. Alla grabbar älskar varandra i det här laget. Det känns så surt att det ska behöva sluta så här, säger lagkapten Philip Broberg medan tårarna forsar.

Även förbundskapten Rönnmark fick kämpa för att hålla tillbaka tårarna när han intervjuades i tv efter matchen.

– Det är många som är väldigt ledsna nu, vi ledare också. Det var väldigt jobbigt att se grabbarna så ledsna, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!