Joakim Eriksson om NHL-kontrakten: ”Tror många håller med mig”

Sex SHL-spelare har skrivit på NHL-kontrakt inom loppet av ett dygn.

Alldeles för många åker över till Nordamerika för tidigt, tycker Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson.

– Det är upp till oss svenska klubbar att visa varför de ska vänta, säger han.

Under torsdagen uppfyllde fyra unga svenska spelare sina barndomsdrömmar när de skrev på för NHL-klubbar. I fredags blev dessutom Växjös guldhjälte Pontus Holmberg, 22, och Malmös backtalang Helge Grans, 19, klar för Toronto respektive Los Angeles.

I den senaste NHL-draften tingades sammanlagt 32 svenska spelare, flest någonsin, och 18 svenskar skrivit på för NHL-klubbar hittills i år.

Eriksson kritisk

En del av spelarna lånas ut till sin svenska klubb ytterligare ett år, medan andra kommer vara förlorade för SHL och spela i NHL eller AHL nästa säsong. Djurgården har haft flera spelare som gått den vägen de senaste åren. Klubbens sportchef Joakim Eriksson tycker att alldeles för många spelare lämnar svensk hockey för tidigt.

Joakim Eriksson, sportchef i Djurgården.
Joakim Eriksson, sportchef i Djurgården.

– Varje spelare och situation är givetvis unik. Sen om man lyfter blicken och tittar rent holistiskt på att det är omkring 20 spelare varje år som skriver ett NHL-avtal. Och eftersom en stor procentuell del av de spelarna inte etablerar sig i NHL är min tydliga uppfattning att många åker i alldeles för tidig ålder, där de är långt ifrån tillräckligt bra för eller förberedda att ha ha en rimlig och vettig chans att ta en NHL-plats, säger han.

”För många matcher”

Han tycker främst att det är en skev balans mellan matcher och träningar, med tanke på att det rör sig om unga spelare.

– Inte för äldre och etablerade, men för unga spelare som fortfarande är i en viktig talangutvecklingsfas, såväl fysiologiskt som på isen. Det blir väldigt mycket matcher i Nordamerika jämfört med Sverige. Bara det gör att många skulle må bättre av att stanna ytterligare ett eller flera år, enligt min uppfattning.

Eriksson har full förståelse för att det kan vara svårt att tacka nej, och poängterar att det kan vara rätt för vissa spelare att åka över tidigt.

– Men att de åker över för tidigt är min breda uppfattning i frågan. Jag tror att många håller med mig i Sverige. Sen kanske inte alla vågar uttrycka det.

”Upp till oss att visa”

Luleås Nils Lundkvist, 20, är ett exempel på en spelare som stannade ett ”extra” år, och nu lämnar SHL som en av ligans bästa backar. Vad kan SHL-klubbarna själva göra för att behålla talangerna så länge som möjligt?

– Det är väl upp till oss svenska klubbar att fortsätta försöka visa varför (spelarna ska vänta) för de nordamerikanska klubbarna. Att vi är duktiga på att talangutveckla. Att vi kan ta det ansvaret om de lämnar spelare som (Moritz) Seider i Rögle, (Lucas) Raymond i Frölunda, eller Alexander Holtz och William Eklund i Djurgården, säger Joakim Eriksson.

– Vi kan föra en dialog, vi kan förklara och exemplifiera vad vi gör. I slutändan är det de nordamerikanska klubbarna och spelarna själva med den rådgivning de får från sina agenturer som ska ta ett beslut.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!