Idrottsministern om VM i Belarus: ”Det är bekymmersamt”

Amanda Lind, (MP) idrottsminister.
Amanda Lind, (MP) idrottsminister.

Det mesta talar för att hockey-VM i Belarus flyttas.

Bra, tycker idrottsministern Amanda Lind (MP).

– Det finns ett ansvar som idrottsrörelsen behöver ta. Jag tycker inte att det är ett märkligt krav att ställa, säger hon i podcasten Lundh.

Situationen i Belarus har satt hockey-VM i maj på spel och turneringens vara i landet är starkt ifrågasatt. Kramkalaset mellan internationella hockeyförbundets bas Rene Fasel och presidenten Alexander Lukashenko gjorde varken utropstecknen eller frågetecknen färre.

– Det är bekymmersamt. Speciellt eftersom det handlar om ett akut skeende där vi ser demonstrationer och människor som slås ner framför ögonen på oss, säger idrottsministern Amanda Lind (MP) i podcasten Lundh.

Lind berättar i podcasten att idrottsministrarna i EU har diskuterat att göra ett gemensamt uttalande. Men i slutändan är det upp till det internationella hockeyförbundet själva att bestämma om det faktiskt är möjligt att genomföra ett VM i Belarus.

– Det finns ett ansvar som idrottsrörelsen behöver ta. Jag tycker inte att det är ett märkligt krav att ställa, säger hon.

”Kan stötta hemifrån”

Under söndagen kom uppgifter som antydde på att det internationella ishockeyförbundet kommer att flytta mästerskapet. Den svenska förbundschefen Anders Larsson förväntar sig besked om en VM-flytt i närtid.

Sveriges vara eller icke vara i turneringen om hockey-VM ändå skulle genomföras i Belarus är en svår fråga menar Amanda Lind. Hon har stor förståelse för att det handlar om en turnering som Tre Kronor vill spela och att det inom idrottsrörelsen finns spelregler att förhålla sig till.

– Jag som minister eller åskådare behöver dock inte åka dit och ge regimen uppmärksamhet. Jag kan stötta laget hemifrån framför tv:n.

Sverige har ett ansvar

Lind hoppas att diskussionerna kring hockey-VM ska göra att man framöver, till kommande mästerskap oavsett sport, ställer högre krav på värdnationerna vad gäller till exempel mänskliga rättigheter.

Det är också upp till de demokratiska länderna som värnar om mänskliga rättigheter att ta stafettpinnen och arrangera fler mästerskap, menar hon.

Där har även Sverige ett ansvar.

– Jag tycker generellt att Sverige ska vara öppen för att arrangera stora tävlingar, vilket vi viss mån redan gör, säger Amanda Lind.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!