Luleå nollade fjolårssuveränen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Emma Nordin får en klapp på huvudet av Jenni Hiirikoski (6) efter 1–0-målet i segermatchen mot HV71.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Emma Nordin får en klapp på huvudet av Jenni Hiirikoski (6) efter 1–0-målet i segermatchen mot HV71.

Fjolårssäsongens suverän HV71 stod på öronen direkt i SDHL-premiären.

Första tävlingsförlusten sedan i november i fjol kom i SM-finalreprisen mot Luleå.

Norrbottenslaget nollade HV71 på bortaplan och vann med solklara 4–0.

Ett skadeskjutet HV71 hade inte förlorat en tävlingsmatch sedan den 30 november i fjol. Därefter tog laget 21 raka segrar i serie och slutspel och stod på tröskeln till klubbens första SM-guld på damsidan. Laget vann den första matchen i finalserien mot trefaldiga SM-vinnaren Luleå då hela hockeysäsongen stängdes ned på grund av coronapandemin.

När lagen möttes i Husqvarna Garden i premiären var Luleå numret större. Utan skadade nyckelspelare som landslagsbacken Anna Kjellbin och forwardsstjärnorna Hanna Olsson och Sanni Hakala försvann massor med spets. Skadeläget blev ännu sämre i tredje perioden när forwarden Julia Tylke tappade skäret och såg ut att göra illa knäet. Hon fick tas av isen på bår.

"Positiv start"

I en ganska jämn öppningsperiod kunde landslagsforwarden Emma Nordin skjuta 1–0 för Luleå med ett kanonskott efter en fin droppassning från prestigeförvärvet från Brynäs, poängmaskinen Michel Cava.

– Det är förvånansvärt bra, en positiv start, sade Emma Nordin till C More och sade om målet:

– Ett snabbt spel där Cava gör ett jättefint dropp och jag tänker jag drar till direkt.

I den andra perioden tog Luleå över helt och vann skotten med 14–5. Nicoline Jensen lyfte upp 2–0 i nättaket efter väggspel med Josefin Persson och backstjärnan Jenni Hiirikoski sköt 3–0 på ett skott som hemmamålvakten Alba Gonzalo borde ha tagit.

Nolla för Grahn

Den tredje perioden hann inte mer än att börja innan Ebba Berglund sköt 4–0 på ett skott från blålinjen efter dryga minuten.

Emma Nordin och Jenni Hiirikoski noterades båda för ett mål och en assist för Luleå och landslagsmålvakten Sara Grahn höll nollan direkt efter att ha räddat 19 skott.

När SDHL hade upptaktsträff tidigare i veckan fick Luleå och Brynäs flest guldtips av seriens tränare.

Att döma av premiären var de inte fel ute.

Publicerad:

LÄS VIDARE