Åberg saknar dottern: ”Ensamt och tomt”

Många av de svenska spelarna i KHL har varit utan sina familjemedlemmar under hela hösten.

Pontus Åberg har inte träffat sin fyraåriga dotter Molly sedan mitten av juli.

– Det har inte blivit som vi hade tänkt, säger den 27-årige Tre Kronor-forwarden.

Efter sex säsonger i Nordamerika har Pontus Åberg flyttat åt andra hållet till Traktor Tjeljabinsk i KHL.

I NHL trejdades han runt men fick en del speltid i Nashville Predators, Edmonton Oilers, Anaheim Ducks, Minnesota Wild och Toronto Maple Leafs.

Även i nordamerikansk media har han blivit omskriven för att som singelpappa tagit mycket hand om dottern Molly, samtidigt som det är matcher och bortaresor som professionell ishockeyspelare.

”Vill inte missa en dag”

Efter att ha spenderat mycket tid tillsammans så har han och fyraåriga Molly varit ifrån varandra sedan mitten av juli. Det märks hur mycket han saknar sin dotter och han återkommer ofta till henne.

– Det har inte alls blivit som vi hade planerat och det har varit ett problem, de stängde gränserna till Ryssland och det har inte gått att få visum. Det har tagit mycket längre tid än vi hade tänkt när jag drog över på camp och det har inte varit kul. När hon är fyra år händer det så mycket, jag vill inte missa en dag i hennes liv. Det har blivit ensamt och tomt, säger Pontus Åberg.

Nu har det trots allt börjat öppna sig och han säger själv att han börjar se mycket ljusare på situationen.

– Det har jobbats hårt från olika håll för att vi ska få träffa våra barn och fruar för de som har det, så det är jag tacksam för. Hela tiden har det varit ovisst och vi har trott att det ska ha gått mycket snabbare än så här. Det har känts som lång tid och det har varit tufft, säger Pontus Åberg.

Efterlängtat besök

Molly och Pontus Åbergs mamma Annethe flyger nu över till den 29 december och ska stanna i en månad, hon har tidigare slutat sitt jobb för att hjälpa till under åren i Nordamerika.

– Nu har det lyckats bli en öppning. Det känns som äntligen och att det är dags efter så lång tid. Vi ska på roadtrip och sedan är det en session med många hemmamatcher, så då passar det bra. Det finns inget dagis för henne i Ryssland, så vi får se hur det fungerar en månad. Sedan får vi se hur det blir med slutspel och om de kan komma tillbaka. Jag ser fram emot att få lagad mat av mamma också, jag har blivit trött på restaurangkäk, säger Pontus Åberg.

Under hösten har han och Molly ändå fått hålla kontakten så gott det går efter omständigheterna.

– Det blir långa uppkopplingar via facetime i stort sett varje dag, även om det inte varje dag hon vill. Så jag tycker att jag trots allt följer hennes liv ganska bra. Hon tror varje dag att vi ska ses nästa dag, hon tror nu hela tiden också att de ska flyga nästa dag. Det här är ändå sådant man får ta när jag har det yrket jag har, man får göra det bästa av situationen. Jag får försöka vara frostig och göra mitt jobb varje dag, säger Pontus Åberg.

Saknar barnspringet

I laget finns småländske backen Lawrence Pilut, i dagarna har skånske forwarden Jacob Berglund och rättigheterna till backen Ludwig Byström från Örnsköldsvik trejdats mot varandra med Severstal Tjerepovets.

Under den pågående coronapandemin blir det ändå mycket tid ensam hemma.

– Det gör mig inte så mycket egentligen, jag är ganska chill som människa och trivs med det. Jag åker till hallen och tränar och sedan åker jag hem och tar det lugnt. Det blir mycket tv-spel när jag inte har dottern springande runt mig, jag spelar med polarna hemifrån och håller kontakten med dem genom det. Ändå är det klart att jag saknar barnspringet, då blir det lite mer aktivt när en fyraåring springer runt och vill hitta på saker hela tiden som det ska vara, säger Pontus Åberg.

Tjeljabinsk är en industristad med miljonbefolkning vid Uralbergen mot gränsen till Kazakstan.

– Det är annorlunda än vad jag upplevt innan, det är en annan livsstil. Det har varit mycket nytt för mig och det har varit en omställning, men jag börjar komma in i det och känna mig hemma med det, säger Pontus Åberg.

Succédebut i blågult

Vid 27 års ålder har det nu också blivit debut i Tre Kronor. Han var uttagen till Channel One Cup i Moskva innan jul.

Det kändes jätteroligt att bli tillfrågad och bli uttagen.

I landslagsdebuten blev det förlust mot Ryssland. med 4–3 på straffar. Pontus Åberg gjorde 1–0 och spelade fram Emil Petterson till 2–1 samt skapade flera andra fina lägen.

– Det var något som fanns med i tankarna när jag gick till KHL. Jag har drömt om att spela i Tre Kronor, nu har det funnits en realistisk möjlighet att visa upp sig och få chansen. Det kändes jätteroligt att bli tillfrågad och bli uttagen, säger Pontus Åberg.

I landslagsturneringen blev det också seger med 4–1 mot Finland och förlust med 4–1 mot Tjeckien. Pontus Åberg hade även en assist mot Finland.

Stockholmaren är fostrad i Djurgården och hade flera framgångsrika säsonger i A-laget där, innan flytten utomlands gjorde han också en stark säsong i Färjestad. Det har ännu inte varit aktuellt att återvända till SHL.

– Jag stod där kontraktlös och KHL ville ha svar tidigt. Inför förra säsongen fick jag vänta länge och det är ganska jobbigt att sitta där utan kontrakt när det börjar dra ihop sig, man vill ha något att träna och kämpa för. När jag fick erbjudandet tidigt så kändes det som en bra möjlighet att prova på något nytt. Jag ville fortsätta utomlands och hade ingen kontakt med någon klubb i SHL, säger Pontus Åberg.

Annorlunda spelstil

I KHL var det en trög start för honom, men nu är han uppe i 17 poäng (sju mål och tio assist) på 32 matcher, den högerskjutande forwarden är främst känd för sina offensiva kvaliteter och riviga spelstil. Traktor Tjeljabinsk har varit en positiv överraskning i ligan den här säsongen och är på väg mot slutspel.

– Det blir bättre och roligare när jag har börjat prestera, jag tycker att det var väldigt annorlunda i början. Det är mycket mer defensivt än vad jag trodde att det skulle vara, så jag försöker hitta vägar att spela min bästa hockey när det finns utrymme. I Nordamerika är det mycket rakare, här blir det mer svängar, hämta puck och åka med pucken än vad jag är van vid, säger Pontus Åberg.

Kontraktet med Traktor Tjeljabinsk är över det här säsongen. Den 25 augusti bytte Pittsburgh Penguins till sig rättigheterna till honom i NHL från Toronto Maple Leafs, men därifrån har han inte hört något så här långt.

– Jag tar det här året, så får jag tänka igenom situationen efter det. Då får vi se vad som passar min ishockeykarriär, mitt liv och min familjesituation. Det är inget jag tänker på nu, jag försöker leva här och nu, säger Pontus Åberg.

Ordentligt julfirande

På julafton firade Pontus Åberg storslaget, Traktor Tjeljabinsk spelade bortamatch mot lättuttalade bottenlaget Neftekhimik Nizhnekamsk i Tarastan, 100 mil öster om Moskva.

Det blev seger med 3–2 efter att Pontus Åberg i förstakedjan gjort både 1–0 och 2–1, en julaftonsmatiné mer underhållande än Kalle Anka. Pontus Åberg står nu på 21 poäng (nio mål och tolv assist) på 34 matcher, Traktor Tjeljabinsk klättrade upp till tredjeplatsen bakom Bars Kazan och Avangard Omsk i östra konferensen.

Noterbart från matchen är också att Linus Johansson fick debutera för Neftekhimik Nizhnekamsk efter strulet i Sotji. Den tidigare Färjestad-kaptenen fick spela center i förstakedjan och gjorde 2–3-reduceringen 20 sekunder från slutet.

Både Tjeljabinsk och Nizhnekamsk har nedåt minus 20 graders kyla under juldagarna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!